LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Harrison Ford: Bio kan värma själar i mörkret

22 jun, 2023 
TT Nyheter
Harrison Ford. Arkivbild.
Harrison Ford är förbannad. Han slår med handen mot bordet och säger:
– Den där sortens ondska finns fortfarande. Det pågår ett jävla krig inte långt härifrån. Hur kan vi tillåta det? Vi kan inte fortsätta att leva så här.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ondskan Harrison Ford talar om är den som hans protagonist Indiana Jones nu mött i fem filmer, en ondska som där manifesterats i en rad möten med nazister. I den femte och sista (?) filmen om "Indy" möter han nazister både under andra världskriget och drygt 20 år senare, i båda tidsperioderna ledda av Mads Mikkelsen.

– Under världskriget var det en svart-vit värld, i vår film är det klart vilka som är skurkar och vilka som är hjältar. I filmens andra halva har det övergått i grått. Allt har blivit mer komplicerat. Ungdomar växer upp i en värld utan moralisk kompass, ett exempel är den kvinna som Phoebe Waller-Bridges spelar i filmen, säger Ford till TT.

Värma själar

Harrison Ford har alltid varit politiskt och socialt engagerad, och det går inte att ta miste på kraften i hans röst när han åter kommer in på kriget i Ukraina.

– Hur kan vi låta det fortgå? Hur kan vi tolerera det? Vi lever i en värld som går ut på att splittra oss. Vi vet det, och om vi inte gör någonting åt det är det som att bjuda in djävulen till ett bröllop. Man bjuder ut ilska till massorna, det skapar obehag hos människorna. Vi måste komma samman, mina vänner. Varför inte komma samman under två timmar i en biograf, där vi kan värma varandras själar i mörkret, säger han.

Annons

I "Indiana Jones and the dial of destiny" möter vi både en digital föryngrad Indiana Jones och en som är 80, som Ford. Därmed har han levt med rollfiguren i 40 år.

– Jag ville runda av denna mänskliga berättelse om ett liv. Jag ville att han skulle möta livets utmaningar, och en av dem är att bli gammal. För det är där jag befinner mig nu. Moderna filmer tar sällan upp åldrande på det här sättet. Vi har inte med några dumma skämt om gamlingar, det är mer komplext än så, säger han.

Lär sig nytt

Under sin långa karriär har Ford filmat med många av de stora regissörerna.

– Jag har haft lyckan att få jobba med både den äldre generationen och den yngre. Min karriär har gått ut på att ständigt lära mig nytt, och jag har haft så många bra lärare. Förväntningarna har ändrats inför varje nytt jobb. Vi uppfinner oss själva på nytt, säger han.

Annons