Fler censurkrav på amerikanska bibliotek

Fler censurkrav på amerikanska bibliotek

Nobelpristagaren Toni Morrison finns bland de författare som föräldrar klagat på i Salt Lake City.Arkivbild.

Rick Bowmer/AP/TT
Hbtq-författares böcker eller litteratur skriven av författare med annan hudfärg än vit står högst upp på listan över de titlar som amerikaner kräver att biblioteken ska ta bort.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det antal böcker som amerikanska bibliotek blev ombedda att ta bort ökade stort i fjol. Det visar ny statistik från American Library Association (ALA), skriver The Guardian.

Fjolårets krav på att ta bort 2 571 boktitlar är en ökning med 38 procent jämfört med 2021. Den bok som flest ville ha bort från bibliotekshyllorna var den amerikanska serietecknaren Maia Kobabes prisbelönta album "Gender queer: A memoir" från 2019, som handlar om hur det kan vara för en ung person att komma ut som ickebinär eller asexuell. På andra plats kom "All boys aren't blue" av George M Johnson som skriver självbiografiskt om sin uppväxt som svart och queer.

Under de 20 år som ALA registrerat censurkraven har de aldrig varit fler än i fjol. Syftet med att publicera listan är att erkänna "alla modiga författare vars arbete utmanar läsarna... med nya perspektiv på svåra frågor", enligt organisationens ordförande, Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada.

– Att blunda för den verklighet som skildras i de här berättelserna får inte livets utmaningar att försvinna. Böcker ger oss mod och hjälper oss att förstå varandra, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN