Energiskt Metallica redo för Ullevi

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
James Hetfield under Metallicas förra Ullevibesök 2019. Arkivbild.
Två kvällar, två separata låtlistor och ett band i toppform. I helgen intar Metallica Ullevi i Göteborg.
– Man kan nog vänta sig något väldigt intensivt, säger DN:s musikkritiker Noa Söderberg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Metallica spelar i Göteborg både på fredag och söndag som en del av sin pågående världsturné "M72". Upplägget är lite speciellt den här gången. Efter den sedvanliga uppmarschen till "The ecstasy of gold" väntar två helt olika konserter, där bandet lämnar plats för såväl sina största hits som gamla låtrariteter som sällan har hörts live.

Noa Söderberg, som skriver om musik för Dagens Nyheter, tror att publiken kan vänta sig en konsert med mycket energi.

– Det verkar vara väldigt intensiva kvällar och det jag har sett på sociala medier pekar mot att det är bra konserter, säger han.

"Är energiska"

Metallica har genomgått många olika faser under sina över 40 år som band. Just sommaren 2023 är Metallica främst ett bra liveband, enligt Noa Söderberg.

– De är energiska och har hög energi. Men de är inte ett så bra studioband och låtskrivare, tycker jag, och jag var inte imponerad av den nya skivan. Den var ett ganska tafatt försök att återuppfinna energin från när de var unga, men jag tror att de gör det live, säger han.

Annons

På senare tid har Metallicas gamla "Master of puppets" från 1986 fått en rejäl andra andning via soundtracket till Netflix-succén "Stranger things" och Tiktok. Noa Söderberg tror att "Stranger things" har spelat stor roll för bandets nytändning.

"Kontroversiell åsikt"

– Den har betytt mycket tror jag. Den har fått en ny generation att upptäcka både Metallica och ganska tidig metal. Det är ofta så med metal, att man hittar något som retar ens upptäckarlust. Om man inte har hört sådan musik tidigare så uppfattar man den som lite extrem och eggande. Jag tror att många har upptäckt det där genom Metallica nu igen, vilket kanske inte alla såg framför sig.

TT: Vad skulle du själv helst vilja se Metallica spela?

– Jag är av den lite kontroversiella åsikten i Metallica-sammanhang att jag tycker att "St Anger"-skivan är bra, så för min del så får de gärna spela ännu mer från den. Sedan så är jag väl som alla fans och vill höra låtarna från "Ride the lightning" och "Master of puppets".

Annons