Avicii-låt blir diamantcertifierad i USA

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Avicii på musikfestivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm 2015.
Avicii-låten ”Wake me up” tilldelas en diamantcertifiering i USA. Det är första gången en svensk artist uppnår diamantstatus, vilket betyder tio miljoner sålda enheter eller motsvarande värdering för strömningar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är Recording industry association of America (RIAA) som står bakom certifieringen, och ”Wake me up” blir därmed den högst certifierade låten inom dans/elektronisk musik i RIAA:s historia. Totalt är det bara 110 låtar som har uppnått diamantstatus sedan nivån infördes 1999.

"Wake me up”, som gavs ut den 17 juni 2013 och alltså firar tioårsjubileum på lördagen, är en av Aviciis allra mest framgångsrika singlar. Kombinationen av housemusik och traditionella bluegrass-element gjorde att låten placerade sig högt på Billboard Hot 100-lista och toppade listor i över 60 länder.

Med sitt unika sätt att kombinera olika genrer anses Tim ”Avicii” Bergling vara en av de mest inflytelserika pop- och houseproducenterna genom tiderna. Aloe Blacc, som sjunger på "Wake me up", säger i ett uttalande:

"Tims energi och ansträngning för att producera såväl min sång som musiken visar vilken passion han hade för skapandet."

Annons