LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Akut personalbrist bakom svenska scener

20 apr, 2023 
TT Nyheter
Det är ont om personal bakom svenska scener. Särskilt stor brist rådet det på ljustekniker. Arkivbild.
Flykten från yrken som ljus- och ljudtekniker under pandemin har skapat ett stort hål backstage.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Branschorganisationen Svensk Scenkonst larmar om akut personalbrist efter en undersökning bland sina medlemmar. Boven i dramat är pandemin. När svenska scener fick ställa in det mesta fann sig många scentekniker tvingade att byta bransch.

"Det vi varnade för redan 2021 tycks nu har besannats. De många karriärbytena har i flera fall blivit permanenta", säger Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst i ett pressmeddelande.

I undersökningen svarar 48 procent att det är svårare att rekrytera personal nu än vad det var före pandemin. 26 procent har under det senaste året inte lyckats rekrytera personal till utlysta tjänster. 62 procent anser att arbetskraftsbristen är mest akut inom ljustekniska yrken.

Svensk Scenkonst föreslår flera åtgärder för att stärka kompetensförsörjningen. Organisationen vill bland annat se fler utbildningar inom scen-, ljus- och ljudteknik med fokus på scenkonst. Man vill också att det ska bli lättare för nyexaminerade att etablera sig på arbetsmarknaden med tydligare stöd genom lärlingsplatser och mentorskapsprogram.

Annons