Kenza Zouiten Subosics kritiseras hårt för nya samarbetet

Kenza Zouiten Subosics kritiseras hårt för sitt nya samarbete
Kenza Zouiten Subosics betalda samarbete med resebolaget Visit Dubai möts av hård kritik från Amnesty. Även influencerkollegan Alexandra Bring har fått samma kritik.
Flera följare har också reagerat kritiskt mot att de marknadsför ett land som inte följer de mänskliga rättigheterna.
Annons

De senaste dagarna har Kenza Zouiten Subosics följare på Instagram kunnat se glassigt soliga bilder från hennes semesterresa till Dubai, en resa som är ett betalt samarbete med resebolaget Visit Dubai för att marknadsföra resor till just Dubai i Förenade Arabemiraten, ett land med minst sagt tveksam inställning till mänskliga rättigheter.

Annons

Det här har fått Amnesty att se rött och norska Amnesty har lagt in en kommentar på ett av Kenzas inlägg, där de skriver:

Annons

”Tre snabba fakta om Förenade Arabemiraten: 1. Homosexualitet kan straffas med upp till tio års fängelse. 2 Om du anmäler våldtäkt riskerar du att själv bli fängslad 3. Förenade Arabemiraten ligger bakom grova krigsförbrytelser i Jemen. Det här är en regim som gör allt de kan för att täcka över de grova brott mot mänskliga rättigheter som de själva gjort sig skyldiga till. Att bjuda in influencers som dig är en del av den här strategin. Låt dig inte luras”.

Kenzas följare är kritiska

Kenza blir starkt kritiserad av Amnesty.
Hårda ord från Amnesty Norge. Skärmdump från Instagram.
Annons

Den kommentaren har långt över tusen gilla-markeringar och många kommentarer från följare som håller med Amnesty i kritiken.

Även i andra kommentarer till inlägget kan man läsa att alla följare inte är imponerade av hennes samarbete, som bland annat har kommenterat:

”Sunkigt samarbete”.

Annons

”Varför låter du dig köpas av Visit Dubai? Bakom fasaden blir oskyldiga människor fängslade och torterade. De använder influencers för att täcka över sina brott mot mänskliga rättigheter”.

”Hur kan du stödja detta land?! Och uppmana dina följare att åka på semester till en diktatur där homosexualitet kan straffas med fängelse, män enligt Amnesty har viss rätt att slå sina fruar, där om du anmäler en våldtäkt är det risk att du själv som kvinna blir fängslad, där regimkritiker fängslas och torteras och där gästarbetarna från Asien – som utgör 85 procent av landets befolkning – saknar grundläggande medborgerliga rättigheter och lever som en andra klassens invånare. Trodde mer om dig…”.

Alexandra Bring har fått samma kritik

Alexandra Bring kritiseras av Amnesty
Många följare håller med om Amnestys kritik. Skärmdump från Instagram.
Annons

Även influencern Alexandra Bring, som också är i Dubai och samarbetar med Visit Dubai, har fått en liknande kommentar från Amnesty Norge. Också hon har fått kritiska kommentarer från pålästa följare – som bland annat skriver:

”Hej! Hur känner du inför att åka till ett land där kvinnor åker i fängelse för att anmäla våldtäkt? Och till ett land som byggts upp under slavliknande förhållanden med många liv på sitt samvete?”.

”Åh så besviken. Har verkligen gillat att följa dig för att du verkar så jordnära i dina värderingar. Och så åker du på betalt samarbete med Visit Dubai till ett land som förtrycker mänskliga och framförallt kvinnliga rättigheter. Hade velat som flera andra veta vad som ligger bakom detta beslut?”.

Annons

”Hej Alexandra! Tycker du är inspirerande och följer dig i både blogg och här på Instagram. Men nu blev jag fundersam. Hur har du resonerat kring detta samarbete? Jag tycker det känns (ursäkta uttrycket) ofräscht att göra ett betalt samarbete med Visit Dubai. Förenade Arabemiraten är inte en demokrati, yttrande- och pressfriheten är begränsad, media censureras och kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Alla väljer såklart själva var de vill resa och vilka länder de vill stödja med sin turism. Här har du en enorm möjlighet att inspirera oss som följer dig till att välja resor till ställen som respekterar mänskliga rättigheter, jämställdhet och social hållbarhet (bara för att nämna några aspekter) och istället väljer du att marknadsföra Dubai och FAE. Du verkar välja ut dina samarbeten noggrant i övrigt och vara väldigt mån om budskapet du visar i dina kanaler. Jag har därför svårt att förstå resonemanget bakom detta samarbete då jag vet att du är insatt i frågor som dessa. Tacksam för svar!”.

Hittills har varken Alexandra Bring eller Kenza bemött kritiken.

FOTO: TT, Instagram

AV Anna-Lena Pettersson

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…