TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Göta kanal-Stig berättar om alkoholmissbruket – förstörde hans karriär

16 jan, 2022 
Stig Engström medverkade i klassikern Göta Kanal.
Men det fanns en mörk kamp vid sidan av skådespeleriet.
Nu berättar han om sina tidigare alkoholproblem och hur han förlorade både jobb, vänner och familj.
Annons
Malin Berghagens ånger sista tiden med Lill-Babs på sjukhuset: "Varför behövde jag säga det?"Brand logo
Malin Berghagens ånger sista tiden med Lill-Babs på sjukhuset: "Varför behövde jag säga det?"

Den före detta skådespelaren Stig Engström är starkt förknippad med filmen Göra kanal, där han spelade karaktären Björn H:son Larsson.

För Aftonbladet berättar han nu hur det kom sig att han sökte för rollen.

– Jag har ett behov av att dryga ut pensionen, det var alltså ekonomiska skäl som startade det hela. Man har inte så fet pension som skådespelare. Jobben upphörde ganska snabbt efter pensionen, de har bytt generation på regissörs- och producentsidan och de känner väl inte till mig. Det är ingenting jag går och sörjer, men det är väl åtta-nio år sedan som jag hade ett gig överhuvudtaget.

Stig Engströms alkoholproblem

Men allt var inte så glatt som man kanske trodde då. Nu berättar Stig hur alkoholen förstörde för hans skådespeleri.

– Jag satte korken i flaskan för 32 år sedan och det var klokt gjort. Jag fick hjälp med det och det har jag aldrig ångrat. Det är fantastiskt att leva ett liv obedövat.

Annons

– Det var en långsam process som gjorde att jag till slut drack för mycket. Jag var en fungerande alkoholist, men jag tror jag tappade mycket jobb på grund av det. Ryktet går fort i den här lilla branschen. Även om det var på ledigheten jag tappade koncepten och försvann ut i dimman så går ju snacket. Jag hade nog haft en annorlunda karriär om jag inte hade haft det här problemet.

Skilde sig på grund av missbruket – tappade kontakten med sina barn

Stig forsätter med att förklara hur han miste både sin fru och fick en försämrad relation till sina barn. Idag har han dock en fin relation till sina barn berättar han, säger han till tidningen.

– Det ledde fram till en skilsmässa, men jag lade ned alkoholen när jag var 48 år så jag har haft många nyktra år. På det personliga planet var det illa för jag tappade kontakt med barnen och hustrun så jag blev ganska ensam. Men efter att jag insåg att ett nyktert liv inte måste vara kantat av Ramlösa utan kan vara ganska intressant ändå så har jag aldrig ångrat mig eller haft sug efter att ta ett återfall. Jag mindes ju också alla dåliga sidor, det finns alltid ett pris man får betala och det priset har jag inte lust att betala igen.

FOTO: TT/ADAM IHSE/PETER KNOPP

Annons