Eurovision song contest 2019 – här är bidragen i semifinal två

Alla bidrag i semifinal 2 av Eurovision song contest 2019
Ikväll tävlar John Lundvik i semifinal två av Eurovision song contest 2019. Här är allt du behöver veta om de andra ländernas bidrag.
Annons

Ikväll representerar John Lundvik, 36, Sverige med sin låt Too late for love i semifinal 2 av Eurovision song contest 2019. Men det är också 17 andra länder som tävlar om att få gå vidare, och endast tio av dem tar sig till finalen på lördag.

Här är alla bidragen i startordningen de kommer uppträda i ikväll.

1. Armenien: Walking out – Srbuk

Om Armenien går vidare till final, blir detta denden trettonde gången som landet tävlar i Eurovision, men det har ännu inte landat någon vinst.

Annons
Annons

Pop-artisten Srubek heter egentligen Srbuhi Sargsyan och blev känd i landet när hon deltog i Armeniens version av talangprogrammet X-Factor. Hon ses som en blivande stjärna i hemlandet.

2. Irland: 22 – Sarah McTernan

Irland har tävlat i Eurovision 52 gånger tidigare varav sju av de gångerna inneburit vinster. Artisten som framför låten heter Sarah McTernan och hon blev känd när hon hamnade på tredje plats av den fjärde upplagan av The Voice Irland. Förutom att vara soloartist är hon också en av medlemmarna i bandet The JEDS.

Annons

3. Moldavien: Stay – Anna Odobescu

Detta blir Moldaviens femtonde gång i tävlingen om de går vidare ikväll. Landet har aldrig dragit hem vinsten tidigare och det återstår väl att se om artisten Anna Odobescu kan ändra på det. 27-åriga Anna är en pop jazz-sångerska som har tävlat i flera internationella tävlingar tidigare och är dessutom gift med en kompositör.

4. Schweiz: She Got Me – Luca Hänni

Schweiz har tävlat i den stora sångtävlingen 59 gånger tidigare och vunnit två gånger, den senaste gången 1988. Artisten Luca Hänni är även en av låtskrivarna till låten han ska framträda. 24-åringens musikaliska karriär drog igång 2012 när han bara var 17 år gammal och vann den tyska versionen av Idol. Därmed blev han den första icke-tysken, och även den yngsta någonsin, att vinna tävlingen.

5. Lettland: That Night – Carousel

Landet har tävlat i Eurovision 19 gånger tidigare och 2002 tog de hem vinsten med låten I wanna. I år är det indie pop-bandet Carousel från Riga som representerar landet. Bandet jobbar just nu med sitt debutalbum och ser på tävlingen i Tel Aviv som ett ypperligt tillfälle att visa sin talang inför en internationell publik.

Annons

6. Rumänien: On a Sunday – Ester Peony

Rumanien har aldrig tidigare vunnit Eurovision song contest. I år kan det bli den tjugonde gången som Rumanien får vara med och tävla i finalen – om folket gillar artisten Ester Peony som sjunger en låt om en söndag. Ester blev känd i hemlandet genom att hon publicerade klipp på när hon sjöng covers för olika låtar online och blev tillslut signad till ett skivbolag. Just nu jobbar artisten på sitt första album som släpps senare i år.

7. Danmark: Love is Forever – Leonora

Leonora är från Hellerup som ligger en bit utanför Köpenhamn. Förutom musik är hon är en fena på konståkning och har tävlat på skridskorna på elitnivå. Om 20-åringen lyckas ta Danmark vidare till final ikväll landar landet på nummer 48 i antalet gånger de varit med i tävlingen. Vårt grannland i söder har vunnit tre gånger tidigare.

8. Sverige: Too late for love – John Lundvik

Enligt oddsen så ligger John Lundvik mycket bra till i semifinalen och har stor chans att gå vidare. Sverige har tidigare tävlat i Eurovision song contest 58 gånger och vunnit sex gånger.

Annons

9. Österrike: Limits – PÆNDA

31-åriga PÆNDA är en österrikisk låtskrivare och producent som har en musikstil som är en mix av elektroniskt, hip hop, pop och techno. Sedan 2016 har Gabriele Horn, som hon egentligen heter, experimenterat vilt med hennes unika beats, men skrev sina första låtar redan som 14-åring. Österrike har vunnit Eurovision två gånger tidigare och medverkat 51 gånger.

10. Kroatien: The Dream – Roko Blažević

De har aldrig vunnit tidigare men däremot har Kroatien medverkat i musiktävlingen 24 gånger tidigare. Artisten som framför årets bidrag är 18-åriga Roko från populära turiststaden Split. Han har sjungit professionellt sedan 12 års ålder och tävlat i flera musiktävlingar internationellt.

11. Malta: Chameleon – Michela Pace

18-åriga artisten Michaela Pace kommer från Gozo, en av Maltas över. Hon vann den första säsongen av Maltas version av X factor som avgjordes I januari. Vinsten var ett skivkontrakt och chansen att representera Malta i Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Malta har tidigare deltagit i tävlingen 31 gånger men har ännu aldrig vunnit.

Annons

12. Litauen: Run With The Lions – Jurij Veklenko

Litauens bidrag framförs av Jurij Veklenko som tidigare spelat i band, men sedan 2017 även uppträder och gör låtar som soloartist. Men det är inte bara musiken han brinner för, vid sidan har han också sitt drömjobb på ett IT-företag. Om Jurij tar Litauen vidare ikväll blir det den tjugonde gången som landet tävlar och kanske första gången de vinner.

13. Ryssland: Scream – Sergey Lazarev

Landet vann tävlingen 2008 och har hitills fått tävla i finalen 21 gånger. Sergey Lazarev som framför årets bidrag, är ingen främling för den här tävlingen. Han återvänder för andra gången för att försöka få Eurovision-kronan. Han kom nära 2016 när han toppad publikens röster och hamnade på en tredje plats. I år har han med sig en svensk kör bestående av bland annat popstjärnan Erik Segerstedt.

14. Albanien: Ktheju tokës – Jonida Maliqi

Landet har tävlat 15 gånger tidigare i Eurovision-finalen, men aldrig kammat hem vinsten. Albaniens nationella tävling som motsvarar Melodifestivalen heter Festivali i Këngës, vilken artisten Jonida Maliqi med den unika rösten tävlat i flera gånger tidigare – i år gick hon vidare för första gången.

Annons

15. Norge: Spirit in the Sky – KEiiNO

Vårt grannland i väst skickar KEiiNO – ett norskt-samiskt samarbete mellan artisterna Fred Buljo, Alexandra Rotan and Tom Hugo. Artisterna kämpar för jämlikhet och skriver låtar om kampen för jämlikhet oavsett etnicitet, kön, identitet eller sexualitet. Senast Norge vann Eurovision var 2009 men landet har vunnit tre gånger totalt och medverkat i finalen 57 gånger.

16. Nederländerna: Arcade -Duncan Laurence

Nederländerna med 25-åriga Duncan Laurence i spetsen är årets favorittippade bidrag som har 22 procents chans att vinna tävlingen – om man ska tro oddsen från flera samlade spelbolag. Om oddsen stämmer så blir detta femte gången som landet vinner.

Duncan tog examen från Rock Academy i Tilburg i år där han utvecklats som sångare, låtskrivare och musikproducent. Men förutom det har han spenderat mycket tid med att skriva låtar både i London – men även i Stockholm.

Annons

17. Nordmakedonien: Proud – Tamara Todevska

Artisten Tamara är en av Nordmakedeoniens största och bästsäljande kvinnliga artist. Hennes första solokonsert 2015 sägs vara ett genombrott för henne på countrymusik-scenen. Om Tamara tar vidare Nordmakedonien vidare till finalen så har landet tävlat 19 gånger i Eurovision.

18. Azerbajdzjan: Truth – Chingiz

Sist ut under kvällens semifinal är artisten Chingiz som föddes i Moskva men flyttade till en liten stad i Azerbajdzjan när han var sex år gammal. Han tävlade i Azerbajdzjans version av Idol och vann tävlingen tack vare ett enormt stöd både från juryn och tittarna. Azerbajdzjan har tidigare tävlat i finalen elva gånger och vunnit en gång, vilket var år 2011.

Semifinal 2 sänds ikväll klockan 21.00 på SVT och på SVT play.

Annons

FOTO: TT/Henrik Montgomery, TT/Peter Wixtröm, TT/Vladimir Astapkovich,

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…