Chockbeskedet: Skilsmässa i svenska kungafamiljen

Patrick Sommerlath har skilt sig.
Under eftermiddagen den 3 april gick handlingarna igenom. Kungafamiljens allra närmsta släkting, Patrick Sommerlath, som är uppvuxen med kungabarnen på Drottningholms slott, har skilt sig. För drottning Silvia och kronprinsessan Victoria måste uppbrottet ha kommit som en smärre chock.
Annons

Drottning Silvias, 75, bror Walther Sommerlath, skilde sig 1987 från sin franska fru och i början av 1987 kom hans 16-årige son Patrick Sommerlath, 47, till Sverige. Patrick flyttade in hos faster Silvia på Drottningholms slott samtidigt som han sökte uppehålls- och arbetstillstånd här och växte upp som en i den kungliga syskonskaran, tätt med kronprinsessan Victoria, 41, prinsessan Madeleine, 36, och prins Carl Philip, 39.

Annons

Patrick fann sig snabbt tillrätta i Sverige. Han lärde sig det svenska språket rekordsnabbt, började i svenskt gymnasium och tog studenten med fina betyg.  På skolgården mötte då hela kungafamiljen upp med hurrarop.

På 90-talet var han DJ på några av Stockholms inneklubbar och var ute och festade en hel del, men 2001 träffade Patrick skådespelerskan Camilla Lundén, 51. De blev blixtförälskade och fick sonen Leopold, 16, men separerade redan 2003. Orsaken till detta var att Patrick Sommerlath redan hade hoppat vidare till nästa blomma. Istället träffade han nämligen samma år sin blivande fru Maline, 43.

Annons

Med Maline fick Patrick tvillingarna Chloé och Anaïs, 10, som föddes den 15 juli 2008. De har de senaste 15 åren varit ett stabilt par och gifte sig dessutom 2011 i kärlekens klassiska huvudstad Paris.

Och även Maline har under alla år varit en kär del av den svenska kungafamiljen. Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip är faddrar till de båda tvillingdöttrarna. Barnen var dessutom två av näbbarna under kronprinsessan Victorias bröllop. Själv är Patrick dessutom fadder till Madeleines dotter prinsessan Leonore, 5.

Lät skilsmässan gå igenom i sista stund

Men fredagen den 13 april 2018 ansökte Patrick och Maline om äktenskapsskillnad vid Stockholms tingsrätt. Det hela måste ha kommit som en smärre chock både för drottningen, som i alla år tyckt så mycket om Maline, kronprinsessan Victoria och resterande medlemmar av kungafamiljen.

Annons

– Det är inget som hovet kommenterar, hälsade hovets informationschef Margareta Thorgren till pressen då makarnas skilsmässoansökan hade lämnats in i fjol.

Eftersom Patrick och Malines tvillingar bara är 10 år gamla hade makarna minst ett halvårs betänketid. Under eftermiddagen den 3 april gick handlingarna slutligen igenom, nästan ett år efter att makarna först ansökte om att skilja sig, skriver Svensk damtidning. Paret har valt att ha gemensam vårdnad om de båda barnen och Maline bor kvar i den stora våningen på Slottsbacken strax intill Stockholms slott, medan Patrick är skriven på Östermalm i Stockholm.

FOTO: TT/Tim Rooke, TT/Karin Törnblom

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…