Därför backar SVT – kravet efter kritiken mot Melodifestivalen

De skulle bli en stor ändring – men sen drogs den plötsligt tillbaka.
– Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Det var under våren 2020 som Aftonbladet var först med att rapportera om att Melodifestivalen skulle börja kräva kvinnliga låtskrivare på samtliga tävlingsbidrag från och med 2022. Det ville alltså att det skulle bli mer jämställt bland låtskrivarna, med undantag när det var låtar som skrivits av en enda person.

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, sa Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet då.

LÄS MER: Här är artisterna som varit med flest gånger i Melodifestivalen

Enligt Karin Gunnarsson har Melodifestivalen fått motta kritik för att det varit för få kvinnor på upphovssidan av Melodifestivalen och därför valde de att de skulle införa ändringen.

– Det här med kvinnligt och manligt upphov är en konstant anledning till diskussion, vi får ofta kritik för att det är för få kvinnor. Vi kände att nu är läget rätt, sa Karin Gunnarsson till Kulturnyheterna.

Plötsliga ändringen

Men sen helt plötsligt ändrade sig SVT.

I ett internmeddelande från SVT berättade de att regeln strukits innan den hann träda i kraft.

– Målet om jämställdhet och spegling av hela Sverige står fast. Men vi kommer att fokusera ännu mer på att uppmuntra fler att skicka in bidrag samt göra bedömningen på helheten, inte som ett tvingande krav för varje enskilt bidrag, sa Gunnarsson i internmeddelande, enligt SVT Nyheter.

– Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, så därför backar vi på det. Vår ambition för ett mer jämställt Melodifestivalen kvarstår och är något vi ska fortsätta jobba med.

Den nya regeln blev omdiskuterad och tävlingsproducenten Karin menade på att de istället skulle försöka att arbeta mer aktivt med att få in fler kvinnliga låtskrivare på andra sätt.

– För oss kan det handla om att initiera möten med kvinnor som kanske inte har skrivit till Mello tidigare. Och försöka bli bättre på att förmedla kontakter och sätta ihop folk.

LÄS OCKSÅ: Peter Forsberg om svåra kampen med Nicole: ”Det känns bara fel”

LÄS OCKSÅ: Gunilla Persson visar upp pappan – efter alla år