Berghagens ilska – efter matupptäcken på sjukhuset: ”Så chockad”

Berghagens ilska – efter matupptäcken på sjukhuset:
Annons

För knappt två veckor sedan fick Barbro ”Lill-Babs” Svensson , 80, föras till sjukhus med hjärtflimmer. Där blev hon kvar för vård i flera dagar och döttrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson fanns vid sin mors sida hela tiden.

Annons

Malin Berghagen har vid flera tillfällen berömt vården som hennes mamma fått – men en upptäckt på sjukhuset har gjort att hon nu rasar. Nämligen maten som serverades till patienterna.

”Maten var nog det absolut värsta vi har sett. Sist jag åt mat som denna var jag 18 och flög Aeroflot mellan Moskva och Tokyo. När en anhörig smakade falafel bollarna var han tvungen att spotta ut dom. Ingen smak, mikromjuka och knappt någon färg. Ursäkta mitt språk men vem FAAAN lagar denna mat till sjuka människor??? Är det det här våra skattepengar går till?”, skriver Berghagen på sin blogg.

Hon tycker att det är helt oacceptabelt i ett annars medvetet Sverige att patienterna exempelvis serveras sockrade burkpersikor till efterrätt, och att måltidssalladen består av isbergssallad, gurka och tomat.

”Alltså jag är så chockad att jag inte vet vad. Det har tagit mig en vecka att ens få ihop en blogg om detta för jag är så arg att jag är rädd att jag bara kommer svära igenom hela bloggen”, skriver Berghagen.

Hon avslöjar även att de tog saken i egna händer och turades om att köpa med mat till sin mamma. Samtidigt köpte de frukt som både Lill-Babs och personalen fick plocka så mycket de ville av, och de tog med sig färskpressade juicer dagligen.

Annons

”Jag blir så upprörd att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Och saken är den att t o m läkare och personal säger att maten inte är bra och att de inte äter den. Hallå Sverige!!!!! Detta måste få ett stopp!! Vakna!! Protestera! Sparka de som lagar maten för det är vi som betalar för det. På vilken resturang som helst hade vi skickat tillbaka maten. Det är upp till var och en av er och säga ifrån när ni är på sjukhuset. Kräv bra hälsosam mat för dig eller din anhörig. För det är du som har betalt för den det är du som vill bli frisk”, avslutar hon inlägget.

Expressen har varit i kontakt med Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, angående Berghagens kritik. Hon hävdar att landstinget arbetar med att förbättra sjukhusmaten i Stockholms län och att sjukhusen fått uppdraget att servera näringsrak och god mat. De ska även få förutsättningar för att lösa uppgiften.

– Från landstingets sida kan det till exempel handla om att investera i nya moderna sjukhuskök, som vi gjort på Södersjukhuset och Nya Karolinska i Solna. Mycket förbättringsarbete pågår alltså. Längst har man kommit på SöS med sitt nya kök, hög kompetens och ett uppmärksammat samarbete med en namnkunnig kock för att skapa bättre måltidsupplevelser.

FOTO: Ibl

Dela på:
Annons
Laddar