Magnus Betnér bryter tystnaden om tuffa tiden: ”Slutkörd”

Magnus Betnér bryter tystnaden om tuffa tiden: ”Slutkörd”
För två år sen gick Magnus Betnér in i väggen och blev paranoid av hot och hat i sociala medier. I Framgångspodden berättar han om ångesten och den tuffa vägen tillbaka.
Annons

Komikern Magnus Betnér, 44, blev känd för en bredare publik genom sin medverkan i humorprogrammet Parlamentet 2004. Sedan dess har han varit en av Sveriges mest frekvent förekommande komiker i tv och har satt upp en mängd egna föreställningar, ständigt med nytt eget material. Men sedan 2017 har det varit tyst från Magnus och i Framgångspodden berättar han om orsaken till detta:

Annons

– Jag har mått jättedåligt, varit rätt sliten efter att ha varit på turné konstant i 10 år. Jag har verkligen jobbat hårt, skrivit nytt material hela tiden, producerat 11 nya specials på en och en halv timme med 18 månaders mellanrum.

Han förklarar:

– Det har varit skitkul, nästan bara roligt, men också fruktansvärt jobbigt. Det är jobbigt att resa runt, hela tiden packa ner sina grejer, dra till nästa hotell, soundcheck, show, hem och försöka sova, dricka för mycket sprit, upp på morgonen, nästa, göra om och hålla på så där år efter år.

Magnus berättar att han till sist blev så trött att han bestämde sig för att sluta turnera. Sin sista show gjorde han i maj 2017. Sedan dess har han inte stått på scenen:

– Då var jag så slutkörd att jag kraschade rätt hårt.

Komikern fortsätter:

– Jag hade också fått en jävla massa hot och hat på nätet. Det har jag fått jämt, men aldrig brytt mig om, men när man är lite nerstöt av annat… Jag hade ingen motståndskraft mot det där till slut. Jag blev stressad, fick jättemycket ångest, paranoid, trodde att folk ville mig illa.

Han beskriver hur han tidigare mest trott att folk vill ta bilder om de kommer fram på stan, men att han då det tog stopp hela tiden istället var orolig att någon skulle hugga honom i ryggen när han gick därifrån:

– Då blev det så jobbigt att jag inte pallade att gå ut. Jag kunde inte jobba även om jag velat.

Sjukskriven med svår ångest i sex månader

Från oktober 2017 var han sjukskriven i sex månader, låg hemma, hade ångestattacker och hjärtklappning. Framför allt var det kopplat till sociala medier. Han var tvungen att ta bort alla appar, sluta titta på sin telefon och byta till ett hemligt nummer. Tidigare hade Magnus alltid haft ett nummer som gick att hitta på Eniro. Vem som helst kunde ringa honom, och i början av karriären funkade det bra. Han fick kanske fem samtal om dagen. men i slutet ringde det 100 gånger om dagen och han fick ständigt sms, många hotfulla och hatiska:

– Det blev för mycket helt enkelt. Framför allt när det var så många som hotade mig. De sa att dom skulle skjuta mig, ge mig stryk. Det är inte så konstigt om man kan ta det för vad det är, men det kunde jag till slut inte. Och när man börjar känna att det är på riktigt…

Under tiden då han var sjukskriven gick Magnus mycket i terapi. Han började träna, äta bättre och fick medicin mot problemen. Nu känner han därför att han är tillbaka på banan igen:

– Jag är inte tillbaka i gammal god form än, men det kommer. Det går ständigt uppåt. Nu kan jag hantera alla idioter på nätet. Nu är jag ute och käftar med dem igen.

Däremot tror Magnus aldrig att han kommer orka ta lika mycket skit som tidigare igen. Och vissa saker väljer han medvetet fortfarande bort.

– Twitter vete fan om jag någonsin kommer orka hålla på med igen, förklarar Magnus.

Hur lång tid det kommer att ta innan han tar upp karriären som komiker verkar osäkert. För närvarande är Maguns ute och vandrar i Kaukasus med sambon Helena Sandklef, 39.

FOTO: TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…