Skola valde pojke till Lucia – nu rasar föräldrarna

Femteklassarna lottade fram en pojke till årets Lucia. Det fick deras föräldrar att helt gå i taket.

När årskurs fem i Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög skulle utse årets Lucia beslöt man sig för att dra lott bland klasskamraterna. Alla som ville stå med ljus i håret fick skriva sitt namn på en lapp. Resultatet av dragningen blev att en pojke utsågs till Lucia.

Reaktionerna bland klasskamraterna var uteslutande positiva, men när de gick hem och berättade vad som hänt för sina föräldrar tog det hus i helvete.

– Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp, säger läraren Anna Wissman till tidningen Corren.

Lucia i Sverige

Luciafirandet i Ödeshög blev allt annat än fridsamt – bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: All Over Press

Hon fortsätter:

– En del verkar tro att det var en ploj att välja en pojke som Lucia. Men vi följer ju läroplanen. Vi ska ju lära ut jämställdhet och demokrati.

Eftersom de avfärdades av läraren nådde protesterna snart både skolchef och rektor vilka stod fast vid att det är skolans uppgift att lära ut att alla ska behandlas rättvist och ha samma möjligheter. Men för att blidka alla rasande ortodoxa Luciatraditionalister försökte man blidka dem genom att även bjuda in Ödeshögs officiella, kvinnliga, lucia att lussa tillsammans med klassen.

Nu återstår att se vad som händer dagarna innan den 13 december. Än så länge verkar dock allt ha varit lugnt. Corren har varken rapporterat om bombhot mot skolans pepparkakshus eller några lussebullar som satts i brand.

SENASTE NYTT!