Rebecca blir snart Julian: "Min syster ska bli min bror"

Rebecca kände redan som barn att hon inte trivdes med sitt kön. Nu ska hon snart bli man. Systern Veronica kommer alltså snart få en bror. "Jag lovar att stötta hela vägen."

Julian Høyby, 26, från Larvik i Norge föddes som Rebecca men har alltid känt sig som en kille. I dagarna inleder han processen som ska göra honom till man även i juridisk mening. Förvandlingen inleds med samtal hos psykolog på universitetssjukhuset i Oslo, följt av hormonbehandlingar och avslutas med en könsoperation.

– Jag vet att det blir en lång process men jag gläder mig. Detta är inget spontant beslut. Jag har varit inställd på det här under tio år, nu kan jag äntligen bli lycklig med mig själv, säger Julian i www.op.no.

Mamma Anne och pappa Espen får snart en son i familjen, något de är glada för. Foto: All Over Press

Mamma Anne och pappa Espen får snart en son i familjen, något de är glada för. Foto: All Over Press

Redan som femåring kände han att saker och ting inte var som de borde. Till skillnad från tvillingsystern Veronica, 26, förälskade han sig i tjejer men utan att känna sig homosexuell. Han kände sig som en pojke. När de lekte mamma, pappa, barn ville han alltid vara mannen.

– Jag gillade aldrig att gå i kjol som barn. Det var en lättnad när jag äntligen slapp, säger han till www.seher.no.

Det dröjde dock ända till vuxen ålder innan Julian på riktigt vågade avslöja att han inte längre ville vara tjej. Som 17-åring försökte han berätta det för några vänner som liksom hans dåvarande flickvän bara viftade bort det med att han var bra som han var. I och med att han kände sig fel uppstod tankar på självmord allt oftare.

“Många gånger kände jag för att springa ut på vägen för att få slut på det hela”

– Många gånger kände jag för att springa ut på vägen för att få slut på det hela. Jag har aldrig varit särskilt duktig på att prata med folk om svåra saker.

Vändingen kom i samband med att han uppsökte en klinik för att få hjälp med att avlägsna brösten. Personalen förstod att Julians problem låg djupare och egentligen ville byta kön. De hänvisade honom vidare till universitetssjukhuset vilket blev en befrielse för Julian som äntligen vågade inviga mamma Anne Gro.

– Jag borde ha varit tuff nog och berättat det för flera år sedan men jag har alltid varit rädd för att bli ensam. Rädslan för att mista mina systrar och föräldrar har varit starkare än modet att berätta sanningen, säger han.

Julian med sin syster Veronica. Foto: All Over Press

Julian med sin syster Veronica. Foto: All Over Press

Hela familjen var snabb med att stötta Julians beslut även om hans tvillingsyrra till en början var tveksam.

– Jag tror jag tyckte det verkade lite äckligt. Det sa jag också till henne. Men efter att jag fick tänka lite förstod jag snabbt att jag vill stötta Julian och hur svårt hon har haft det med sig själv i många år. Det viktigaste för mig är att hon får må bra, säger Veronica till www.seher.no.

“De är vana vid att säga moster till Rebecca – jag gruvar mig lite för att berätta för dem att Rebecca blir morbror”

Hon är däremot spänd på hur hennes femåriga tvillingar kommer att reagera när deras moster blir morbror.

– De är vana vid att säga moster till Rebecca. Jag gruvar mig lite för att berätta för dem att Rebecca blir morbror. Det måste jag eftersom hormonbehandlingen kommer ge Julian skäggväxt och mörkare stämma men det är ändå barnmat. Jag lovar att stötta hela vägen.

Rebecca och Veronica som barn redo att fira 17 maj, Norges nationaldag. Foto: All Over Press

Rebecca och Veronica som barn redo att fira 17 maj, Norges nationaldag. Foto: All Over Press

Julian ser det som att hans liv börjar i och med att processen att bli man inleds på riktigt och hoppas att hans nuvarande flickvän kommer att vilja vara tillsammans med honom även efter könsbytet.

– En dag ska jag starta mitt liv som den jag alltid har varit, få normala vardagar och kanske realisera den största drömmen att bli äkta make och far. Då ska jag bygga vårt eget hus. Jag har en viljestyrka av stål. Den vet jag kommer väl till pass nu när jag ger mig in i detta.

Mer långläsning:

Emmy, 6, nära att brinna upp i husvagnen: “Hon var inlindad i bandage från topp till tå och helt oigenkännlig”

Lotta ljög i panik för vännerna: “Jag hittade på en pojkvän”

Musiken räddade Jessica Falk från att ge upp: “Mamma sveptes bort med tsunamin”

Amputerade låret – kan snart gå igen: “Min fot blev ett nytt knä”

SENASTE NYTT!