Polisen Fredrik i tårar – drabbad av Parkinson när han var 33 år

Mikaela och Fredrik planerade en framtid tillsammans med sina två små barn och drömmar om ett hus. Men så fick Fredrik beskedet: han hade drabbats av Parkinson, bara 33 år gammal.

Mikaela och Fredrik träffades första dagen på polishögskolan. De gifte sig och fick två barn, Ebba och Stina. Så småningom köpte de ett hus som är byggt på 1970-talet. Planen var att renovera själva och Fredrik och Mikaela hade stora planer för familjens nya hem.

Men så rasade allt.

Under en julfest 2010 märkte Fredrik att han inte kunde styra sin ena hand.

– Jag gick på toaletten och skulle tvätta händerna. Jag skulle vrida på kranen men det hände ingenting, handen lydde mig inte, säger Fredrik i tv-programmet ”Sofias Änglar”.

Fredirk sökte hjälp och läkarna konstaterade att han drabbats av den kroniska sjukdomen Parkinson, bara 33 år gammal.

– Jag var tvungen att gå ut och stod och tittade mot trädtopparna i panik och kände bara oj! Det var som om någon drog undan mattan, säger Fredrik.

Fredrik som tidigare varit mycket aktiv och tränat varje dag fick allt svårare att röra sig. Sjukdomen gör att kroppen blir stel och skakig. Vissa dagar är det svårt för Fredrik att ens komma upp ur sängen.

– Jag har tappat energin, jag är helt slut, säger Fredrik.

Drömmarna om att renovera huset fick läggas på hyllan. Men framför allt påverkades familjelivet av den nya situationen. Fredrik kan inte delta i familjens aktiviteter som han brukade och det är svårt att leka med barnen eller följa med och hämta på förskolan.

– Förut var vi så mycket ihop alla fyra. Vi gjorde saker ihop varje dag nästan. Att man inte kan hjälpa till på samma sätt, att man inte kan leka med barnen, säger Fredrik.

Mikaela får idag sköta om både barnen, Fredrik, hemmet och vardagen, något som tär hårt på henne. Hon har tidigare tränat dagligen och umgåtts mycket med sina vänner. Idag kämpar hon för att få vardagen att gå ihop.

– Jag får ju tänka att jag är ensamstående de flesta dagarna och lösa allting med dagis och arbetstider och handling och mat och allting, säger Mikaela i programmet.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistams lillebror får hjälp i ”Sofias Änglar”

Paret har haft svårt att hitta ett sätt att leva med sjukdomen och de har inte velat ha kontakt med andra som lider av Parkinson.

– När det är dåligt försöker man bara överleva dagen och att barnen ska vara så lite påverkade som möjligt, säger Mikaela.

I “Sofias Änglar” får familjen hjälp av Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström att bygga om huset så det passar Fredriks behov.

“Sofias änglar” sänds klockan 20 på Kanal 5 ikväll. 

LÄS OCKSÅ: Luna, 2, slutade prata och gå – drabbad av blodcancer

FOTO: Kanal 5

SENASTE NYTT!