När Krister spelat bort allt såg han bara en utväg: "Jag hängde upp en snara i taket"

Krister Bergman stal från sin sambo för att ha råd att spela. Till slut hade han förlorat allt.

Krister Bergman, 35, i Gävle har stora skulder och dras med en havererad ekonomi. Ändå är han lyckligare än på mycket länge.

– Jag är fri från spelmissbruket som höll mig fjättrad och var nära att ta mitt liv. Det är tack vare henne jag lever, säger han och nickar mot sambon Diana Gustafsson, 31.

Trots otaliga svek och bedrägerier gav hon aldrig upp.

– Jag älskade honom för mycket, säger hon.

När de en gång träffades i Gävles nöjesvimmel var Krister redan spelmissbrukare och hade blivit utkastad av sin förra sambo på grund av det. Diana förblev ovetande tills de kom hem efter en romantisk kryssning och hon upptäckte att hennes bankkonto var tomt.

Krister erkände direkt att det var han som kommit över hennes kod och tömt kontot för att kunna spela.

– Jag kände mig förbisedd och kränkt och undrade varför han inte berättat för mig om sitt problem.

Diana Gustafsson och Krister Bergman kämpade tillsammans mot missbruket.

Diana Gustafsson och Krister Bergman kämpade tillsammans mot missbruket.

Krister kom överens med henne om att söka hjälp hos Gamblers Anonymous som är spelmissbrukarnas motsvarighet till Anonyma Alkoholister.

Det hindrade honom emellertid inte från att i smyg fortsätta med sitt spelande, vilket han alltid förnekade för Diana. Ända tills han tagit så mycket sms-lån att hans pappa fick gå in som borgensman.

– Jag skuldbelade mig själv för att jag varit naiv och inte förstått vad som hände bakom ryggen på mig. Jag funderade på att lämna honom, men bakom spelmissbrukaren fanns världens underbaraste människa och det fick mig att stanna, berättar Diana.

Hon fick arbete i Falun och de flyttade dit. Diana hoppades att miljöombytet skulle hjälpa Krister som gick i öppenvård för sitt spelberoende. På mötena satt han dock med spelbongar värda tusentals kronor i fickorna.

– Vid ett tillfälle vann jag 96 000 kronor på trav, det skulle nästan räckt till att göra mig skuldfri från sms-lånen men spelaren i mig sa att jag skulle vinna mer så att jag kunde betala tillbaka allt. Det kunde förstås bara sluta med att jag förlorade allt och lite till, säger Krister.

Hans metoder för att skaffa fram nya och friska spelpengar blev allt mer raffinerade och samvetslösa. Han omdirigerade posten så att Diana inte skulle få se kravbreven som ramlade in i strid ström. Han manipulerade kvitton från Internetbanken så det skulle se ut som han betalat hyra och andra räkningar.

Till slut gick det så långt att han tog sms-lån och kreditkort i Dinas namn.

– Jag skulle vinna tillbaka pengarna och då skulle hon aldrig märka något.

Men verkligheten kom i kapp honom och den 28 mars 2014 var det tre dagar tills de skulle bli vräkta, vilket Diana inte hade en aning om.

Nu orkade Krister inte med sitt liv längre.

– Jag hängde en snara i taket och skulle kliva upp på stolen för att trä den runt halsen men foten satt fast i golvet, jag kunde inte.

I stället åkte han till Dianas jobb, erkände allt och efter helgen tog han sig till polisstationen och anmälde sig själv för bedrägeri.

Det var nästan droppen för Diana:

– Jag som drömt om att bilda familj med dig, det kändes som du bestulit mig på den drömmen. Jag fick panik och var bara en hårsmån från att lämna dig.

 

Dianas kärlek hjälpte Krister att ta sig ur missbruket.

Dianas kärlek hjälpte Krister att ta sig ur missbruket.

Krister erkände också för sin arbetsgivare Sandvik hur det låg till och de ordnade en nio veckor lång behandling med anhörigvecka till honom.

– Det var där Krister berättade om självmordsförsöket för mig och efter att först ha blivit arg tyckte jag synd om honom för att han mått så dåligt, berättar Diana.

Krister fortsätter:

– När jag kom hem från den behandlingen var det en underbar känsla av frihet, att äntligen vara kvitt det som styrt mitt liv.

I april förra året blev Dianas familjedröm sann när Elvira föddes.

– Jag älskar Krister, men är alltid på min vakt så att det som hände inte inträffar igen, säger Diana.

Av: Mikael Svensson
Foto: Britt Marsson, IBL

Om du själv lider av spelberoende eller känner någon som gör det kan du få hjälp. Spelberoendes riksförbund är en av många organisationer du kan vända dig till.

SENASTE NYTT!