Marknadsforskaren Tirole får Nobelpriset i ekonomi

Fransmannen får det "För hans analys av marknadsmakt och reglering".

Jean Tirole har arbetat mycket med frågan om hur man ska tygla mäktiga företag. Foto: All Over Press

Det så kallade Ekonomipriset delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien. Foto: All Over Press

Priset delas ut i Vetenskapsakademiens lokaler på Lilla Frescativägen i Stockholm i närheten av Naturhistoriska Museet. Foto: All Over Press

Det är visserligen inte ett “riktigt” Nobelpris men årets pristagare  i ekonomi heter Jean Tirole. Den franske nationalekonomen har forskat mycket om marknaden, mäktiga företag och industriell organisation. Han tilldelas årets pris med den mycket korta motiveringen “För hans analys av marknadsmakt och reglering”.

Tirole är professor vid universitetet i Toulouse. Forskningen som vann honom priset handlar om hur man ska tygla stora mäktiga företag när dessa får en helt dominerande ställning på en marknad. Om de lämnas oreglerade får det ofta oönskade resultat för samhället, exempelvis blir priserna högre än vad kostnaderna motiverar,. Tirole ställer, enligt Vetenskapsakademien, centrala policyfrågor som hur myndigheter bör hantera fusioner och karteller.

– Tack så mycket, jag är hedrad. Jag är väldigt rörd men jag ska försöka svara på frågor, säger Jean Tirole över direktlänk enligt DN.

Nobelpriset i ekonomi är egentligen inte ett riktigt Nobelpris, officiellt heter det “Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne” och instiftades så sent som 1968. Till skillnad från de andra kategorierna så som kemi och litteratur där prissumman där prissumman kommer från Nobelstiftelsen kommer Ekonomiprisets pengar från Riksbanken.

I fjol fick amerikanerna Eugene Fama, Robert Schiller och Lars Peter Hansen dela på priset för sin forskning som underlättade att förutse aktiekursernas utveckling på kort och lång sikt. Det är för övrigt en stor dominans bland amerikaner inom Ekonomipriset. Av de 74 personer som hittills fått ekonomipriset har 53 varit amerikaner. 2013 låg summan på åtta miljoner kronor.