Lotta Gray om mammahyllningen: "Våra mammor är det viktigaste vi har"

Nu lanseras nätets finaste film. Tillsammans med Hänts medarbetare Lotta Gray så ville Jonathan Emparan ge en den kärleksförklaring till sin mamma som hon verkligen förtjänade – se filmen här.

Vi har alla en massa oskrivna brev inom oss. Ord som aldrig blir sagda till de vi älskar mest. Och så en dag händer det något. De försvinner hastigt och vi förbannar oss själva för vi aldrig fångade ögonblicket.

Min vän Jonathan ville skriva ett sådant brev till sin mamma. Som precis som alla andra mammor försakat mycket. Och lagom till mors dag gjorde han det. Jag intervjuade honom och vi gjorde tillsammans det här projektet som kändes rätt och viktigt. Budskapet är universellt. Alla har vi haft eller är vi mammor (se filmen lite längre ner).

Den viktigaste personen i våra liv är oftast våra föräldrar och relationen till dem. Jonathan ville laga, reparera. Berätta hur viktig hon var i hans liv. Hon som gett honom hans värderingar och sätt att se på livet. Men också förklara att vi oftast gör rätt fast vi inte tror det själva.

Gravid i nionde månaden. Foto: Micael Engström

Jag gravid i nionde månaden med min son Lennox. Foto: Micael Engström

För det är inte det där bråket i köket en regnig tisdag i november när man är så arg så man håller på att gå sönder, eller det där lite för hårda greppet runt en smal femårings arm som precis kastat yoghurt på golvet, det är inte de stunderna som definierar oss som mammor.

Det är allt det andra varma, fina som gör oss till det. Min egen relation till min mamma är god om än rätt flyktig. Vi har våra duster och det finns en anledning att många av oss har en rätt komplicerad förbindelse till vår mor.

Förmodligen för att den är just den viktigaste vi har. Den här filmen är fin. Den är stark och ärlig och vi hade bara en chans på oss att få den bra. Det går liksom inte att ta om den här scenen flera gånger. För precis som i det riktiga livet så har vi bara en mamma. Vårda henne väl. Berätta för henne hur viktig hon är och tänk på alla de uppoffringar som ligger bakom ett föräldraskap.

Jonathan Emparan, som gjort filmen, och jag.

Foto: Micael Engström

Min mamma och jag på hennes jobb – jag är cirka tre år.

Min mamma och jag på hennes jobb.

Foto: Privat

Se hela filmen här:

Och just det. Grattis på mors dag alla mammor. Den 31 maj är er.

Andra läser också:

Erica, 22: ”Om jag hade stannat hos mamma hade jag varit död nu”

21 saker bara du som är lillasyster förstår (och tvingats uthärda)

Henrik Zetterberg och Emma Zetterberg blir föräldrar: ”Det känns riktigt roligt”

SENASTE NYTT!