Kortväxte Arash hyr ut sig själv som dvärg: "Märkligt att mina tjänster anses som oanständigt"

Arash Ayatinejad har ett annorlunda extrajobb. Han hyr nämligen ut sig själv som dvärg: "Jag gör människor glada samtidigt som jag försörjer mig på det".

I Danmark, England och USA har det blivit en stor business att via agenturer hyra kortväxta människor för speciella tillställningar. Men när Helsingborgsbon Arash Ayatinejad, 28, för två år sedan blev hejdad på gatan av en främmande kvinna blev han först kränkt när hon försökte värva honom till en dansk agentur för sådana personer.

– Först kände jag mig förolämpad och tänkte att hon måste skämta, säger Arash till tidningen Hänt i Veckan.

Trots detta tog han emot hennes visitkort och efter visst funderande samt ett par googlesökningar tog Arash telefonen och kontaktade kvinnan.

– Varför inte, tänkte jag. Om jag kan tjäna pengar på mitt utseende och jag själv känner mig okej med det, vad är problemet?

En dröm är att starta en egen agentur. Foto: Malin Bondeson

I dag, snart tre år senare har han flera jobb och projekt i sitt CV. Förutom tidigare uppdragsgivare där bland andra Spotify, danska “Big Brother”, HBO Nordic och danska “Fångarna på fortet” har han även hyrts in av kronprinsparet Frederik, 46, och Mary, 43, vid danska hovet.

De flesta jobb får han emellertid via en egen kontaktannons på Blocket där han hyr ut sig själv under rubriken “Hyr en dvärg till tv/nattklubb/fest/svensexa”, något som stötte på kritik.

– Fem minuter efter att jag lagt upp annonsen blev jag blockad och min reklam raderad.

Arash

Blocket upplevde Arash rubrik som stötande varpå den togs bort, något Arash har svårt att förstå.

– Märkligt att strippor och andra människor som lever på sitt utseende får annonsera ut tjänster utan att det ifrågasätts men när jag erbjuder mina tjänster anses det som oanständigt. Efter en lång diskussion med kundtjänst blev ärendet granskat och därmed godkänt.

LÄS MER: Livet vände när Jimmy fick sin diagnos: ”ADHD är en tillgång”

Dock upprörs många av att Arash valt att hyra ut sig själv. En av dem är svenska Föreningen för Kortvuxna.

– Vi står inte bakom sådan uthyrning och “underhållning” men vi inte kan hindra enskilda människor från att delta i liknande evenemang och de är fria att själva göra sina val, säger ordförande Ulrika Eriksson.

Vår reporter Magdalena Divina Khodr intervjuar Arash. Foto: Malin Bondeson.

Att bli kallad dvärg har Arash Ayatinejad inga problem med så länge det inte används med en negativ klang och i ett kränkande syfte.

– Det beror helt på hur det uttalas. Om man inte säger det förlöjligande eller förnedrande så är det helt okej.

I Danmark har begreppet dvärg till och med gjort comeback. Landsföreningen för Tillväxthämmade bytte 2007 namn till Dvärgföreningen och menade i ett pressmeddelande att ordet dvärg blivit ett positivt ord. I Sverige ser definitionen däremot annorlunda ut. När den svenska Hollywoodfrun Anna Anka, 43, för ett par år sedan valde att hyra in en dvärg på julafton som skulle göra konster och leka med barnen blev det folkstorm i media.

Bland de upprörda fanns den svenska föreningen för Kortvuxna och en av landets duktigaste HandiGolf-spelare, Joakim Björkman, 25.

LÄS MER: Bruce Jenners förvandling till kvinna fortsätter – här är hans nya bröst

Att det är individen som är viktigast håller Arash med om men ser heller inget problem med att använda ordet dvärg.

– Jag är precis som alla andra förutom att jag är kortare. Annars har jag precis samma livskvalité som andra. Hade jag varit medellång hade jag förmodligen dragits till underhållningsbranschen ändå, menar Arash.

Förutom nöjesjobben som mestadels är bokade under helgerna studerar han till resurslärare hemma i Helsingborg där han bor med sambon Magdalena och dottern Ayla, 2.

– Drömmen är att kunna försörja mig heltid på nöjesjobben och kanske starta en egen agentur i framtiden.

kort8501.jpg

Arash tackar nej till vissa uppdrag – bland annat att bli upphissad i en flaggstång: “Det verkade alldeles för farligt”. Foto: Malin Bondeson

En av de roligaste uppdrag Arash fått hittills var i samband med “Game Of Thrones”-turnén där han blev anlitad av Stockholmsgruppen Event för att personligen dela ut inbjudningar till kändisar.

– Jag fick åka hem till dem utklädd till karaktären Tyrion Lannister (Peter Dinklage, 45) som spelar kungens kortväxte son i serien. Det var roligt och bra betalt, berättar Arash om jobbet.

Några som fick påhälsning hemma den dagen var makarna och tv-profilerna Renée Nyberg, 48, och David Hellenuis, 41.

– De blev ganska förvånade och visste nog inte hur de skulle reagera men började sedan skratta när de förstod att det handlade om en rolig och annorlunda inbjudan.

LÄS MER: Eric Saades flirt med Peg Parnevik: ”Vi kommer gifta oss”

Det finns emellertid vissa jobb som Arash vänligt men bestämt avstår ifrån. En förfrågan handlade exempelvis om att bli upphissad i en flaggstång.

– Det verkade alldeles för farligt.

Annars går han glatt med på uppdrag som underhållare på svensexor, möhippor, firmafester, entrévärd på diskotek och gästar gärna tv-program. Det vanligaste är bartenderjobb där en så kallad minibar byggs anpassad till längden.

– Bakom dessa står jag oftast med en kollega från agenturen, vi gästar klubben och serverar folk. Jag gör människor glada samtidigt som jag försörjer mig på det, säger Arash Ayatinejad.

Nu hoppas han på ett stort genombrott hemma i Sverige och att hans udda affärsidé ska bli mer accepterad.

Andra löser också:

Frank Andersson efter sin hjärtoperation: ”Nu kan jag leva ett normalt liv”

29 fantastiska saker som kommer få dig att rysa av vällust

Det här händer om du gör ett hål i potatisen innan du kokar den – resultatet blir magiskt

Senaste nytt