Fransyskan vägrar ha franska flaggan som profilbild - här är hennes argument

Efter terrorattacken i Paris har människor världen över bytt profilbild på Facebook för att visa sitt stöd. Men fransyskan Charlotte Farhan som själv är från Paris vägrar.

Sent på fredagsnatten skakades Paris av de värsta terrordåden som drabbat staden i modern tid. Hittills uppger franska myndigheter att 129 människor omkommit i de sex attackerna, men dödssiffran fortsätter stiga då svårt skadade avlider på sjukhus.

På Facebook och andra sociala medier har världen uttryckt sin sorg och sitt medlidande, bland annat genom att lägga franska flaggor på sina profilbilder. Bloggaren Isabella “Blondinbella” Löwengrip är en av de som valt att visa sitt deltagande med en flagga och på sin blogg uppmanar hon sina läsare att göra detsamma.

blondinbella-flagga

Isabella “Blondinbella” Löwengrip är en av alla de som bytt profilbild. Foto: Facebook

Miljoner människor har hittills visat sina sympatier, men det finns de som går mot strömmen.

Fransyskan Charlotte Farhan, redaktör på onlinetidningen Art Saves Lives International, som själv är från Paris, skrev på lördagen en statusuppdatering som förklarar varför hon vägrar byta profilbild. Inlägget fick under helgen en enorm spridning världen över.

“Skulle jag byta bild bara för Paris så skulle det vara fel. Om jag gjorde det för varenda attack runt om i världen skulle jag behöva byta min profilbild flera gånger per dag. Mitt hjärta är med världen, utan gränser och hierarkier. Jag värderar varje människoliv som attackeras av extremister vare sig deras tro baserar sig på religion, fördomar eller vinstintressen. Var inte en del av “vi och dom”-mentaliteten som krigshetsarna vill”, skriver hon.

Charlotte Farhans uppmärksammade Facebookstatus. Foto: Facebook

Charlotte Farhans uppmärksammade Facebookstatus. Foto: Facebook

Många har hyllat Charlottes virala inlägg:

“Jag håller fullständigt med och tänker inte heller byta min profilbild”, skriver bland andra Viki Mealings, i kommentarsfältet till statusen.

Samtidigt är det många som tycker Charlotte är respektlös mot alla de som omkom i terrorattacken. Dagen efter förtydligade därför Charlotte sin status och skrev bland annat att hon inte har något alls mot alla de som bytt sina profilbilder, men ber dem respektera att hon inte vill.

“Min enda kritik var gentemot Facebook och världens ledare. Att bara ge oss alternativet att visa ett lands flagga, när det är så många som lider runt om i världen är fel. Det var min poäng.”

Andra läser också:

Madonna hedrade offren i Paris med tyst minut

15 Facebooktyper vi helst vill slippa vara vänner med

Nu låter Facebook dig stoppa reklamen du inte vill se

SENASTE NYTT!