Forskarna har just kommit ett steg närmare p-piller för män

Än så länge finns inga p-piller för män på marknaden. Men det kan komma att ändras efter professorn Gunda Georgs genombrott.

Medan kvinnor stått ut med alltifrån spiraler till p-piller och stavar har männen länge bara haft kondom eller sterilisering som enda alternativ till preventivmedel.

En tysk forskare har visserligen utvecklat ett slags strömbrytare till sädesledaren och i Indien har forskare experimenterat med en gel som sprutas in för att blockera spermierna, men inga av dessa alternativ finns ännu på marknaden.

– Det vore underbart att kunna ge par fler alternativ, eftersom en del kvinnor inte kan ta p-piller, säger Gunda Georg, professor i kemisk biologi vid universitetet i Minnesota.

LÄS MER: 9 saker om p-piller som alla borde veta

Hon och hennes grupp har länge forskat på hormonfria alternativ till p-piller för män. De testosteronbaserade alternativ som tagits fram de senaste åren har haft låg effektivitet samt kommit med en hel del bieffekter och därför aldrig nått butikshyllorna.

Ett p-piller för män måste ge resultat snabbt och får inte rubba hormonbalansen, sexdriften, vikten eller ge några bieffekter över tid för att män ska vilja köpa det, menar Gunda Georg.

– Det är en väldigt hög ribba för att få ut ett manligt p-piller på marknaden, säger hon.

I dagsläget finns inga p-piller för män.

Och nu verkar Gunda Georgs forskningsteam vara ett steg närmare lösningen.

I ett pressmeddelande skriver hon hur hennes grupp tagit fram substanser som är tillräckligt lösliga för att ätas i pillerform, samtidigt som de tillfälligt kan reglera förmågan att få barn – utan att störa hormonbalansen.

Mycket arbete återstår innan vi kan köpa manliga p-piller på Apoteket, men enligt Gunda Georg är det här ett stort steg närmare den verkligheten.

Senaste nytt