Därför behöver världen ett Salong Betong på Arlanda

Tatueringar är både hyperkommersiellt och ickekommersiellt. Välkända Salong Betong öppnade i förra veckan världens första tatueringsstudio på en flygplats. Vi besökte gänget på Arlanda.

Det var i förra veckan som nyheten svepte som en löpeld på sociala medier om att välkända Salong Betong som första tatueringsstudio öppnar på en flygplats.

För Daniel ”Danne” Beijner, 33, och Anders ”Bleckan” Bleckhorns, 34, blir studion deras fjärde. Men för världen blir Salong Betong första tatueringsstudio att öppna på en flygplats.

Salong Betong

I förra veckan rullade Salong Betong ut röda mattan till Kaffebaren Tro, Hopp & Kaffe på Arlanda flygplats. Foto: Malin Bondeson

Men att förvänta sig en renodlad tatueringsstudio inne vid gaten är en underdrift. Salong betong är mycket mer än så.

Om man inte känner till bakgrunden, kan det vara lätt att förbise vilket hårt jobb som ligger bakom de hyllade framgångarna. För bakom det starka varumärkesnamnet finns det en historia värd att berätta.

– Det började hemma i Bleckans lägenhet. Allt började egentligen med en enkel liten knappnål och bläck i en betonglägenhet.

Salong Betong

Hänts reporter Magdalena Divina Khodr med Daniel Beijner från Salong Betong. Foto: Malin Bondeson

Deras slogan ”Från ingenting till någonting” har aldrig varit så skarp och tydlig i sitt budskap som den är i dag. Mitt emot Taxfree inne på terminal 5 på Arlanda har de slagit upp en kaffebaren Tro, Hopp & Kaffe, shop och tatueringsstudio.

Ur högtalarna pumpas tung hip hop. Det har bara hunnit vara öppet i ett par timmar och personalen har haft fullt upp sen de öppnade klockan sex på morgonen.

– Vi glömmer aldrig var vi kommer ifrån, säger Danne till Hänt.

Både han och Bleckan har upplevt en minst sagt gripande klassresa från socialt utanförskap i missbrukarfamiljer och kriminalitet till att bli ett känt namn i Sverige som de flesta på ett eller annat sätt hört talas om.

Salong Betong

En del av försäljningen av vinsten går till välgörenhet. Foto: Malin Bondeson

På tisdagen var Hänt som första press på plats när de slog upp dörrarna och rullade ut röda mattan.

Man kan lätt luras av den lyxbetonade golvtäckningen vid entrén. Men för besökaren väntar en överraskning.

– Googlar man på tatuering så kommer man till sidor med folk hängandes i krokar. Det är ingen rättvis bild av branschen, menar Danne.

Salong Betong

Hela gänget i Salong Betong. Foto: Malin Bondeson

Bakom kaffebaren står en glad pigg och personalstyrka. Atmosfären är på topp.

Den som förväntat sig ett Miami Ink på flygplatsen där alla ur personalen är helkroppstatuerade från topp till tå, lär bli snopen. Terminal 5 har fått en 66 kvadratmeter stor yta som kan liknas kontrasternas land. Här möter förort city på en nivå vi inte är vana att se.

– Våra visioner är svinstora. Vi siktar alltid framåt.

Salong Betong

Vill man tatuera sig på plats finns möjligheten för en drop in-tatuering, men det är säkrast att ringa och förboka. Foto: Malin Bondeson

Tillsammans med kaffeföretaget Johan & Nyström har de tagit fram en egen kafferostning – “Tro, Hopp & Kaffe”. En del av vinsten från försäljningen på kaffet går till välgörenhetsorganisationen Maskrosbarn, vars verksamhet stödjer stödjer unga med föräldrar med missbruk eller psykiska problem och barn i socialt utanförskap.

– Vi försöker alltid ge tillbaka, säger duon som deltagit i ett flertal välgörenhetsprojekt genom åren.

Men placeringen på flygplatsen har även ett annat budskap till omvärlden.

– Man kan tro att de flesta någon gång i livet varit inne i tatueringsstudio, men så är inte fallet. Det är främmande för den som inte varit inne i en tidigare.

Salong Betong

Den stora invigningen blir i sommar men redan nu har man smygstartat. Foto: Malin Bondeson

Trots att det finns studier som kan påvisa att tatueringskonsten kan ha så mycket som 40 000 år på nacken så förknippas den tyvärr fortfarande väldigt ofta med kriminalitet.

Under den tiden vi befunnit oss på Arlanda har det hunnit kika in ett hundratal människor, långt ifrån vad en vanlig studio under den tiden gör. Kombinationen av kaffebar, shop och tatueringsstudio drar till sig alla slags människor, även de som tidigare aldrig varit i närheten av en tatueringsmaskin.

Salong Betong på Arlanda är mer en bara en tatueringstudio. Kaffebaren är en invit till omvärlden. Tillsammans krossar Salong Betong och Arlanda förutfattade meningar på ett modernt, innovativt och genialt sätt.

 Andra läser också:

19 tatueringar som kommer göra dig snurrig i hjärnan

Nya krisen efter skilsmässan – vad ska Niclas Wahlgren göra med sin Laila-tatuering?

De taggade in riktiga tabbar – 37 tatueringar som ingen borde vilja ha

FRÅN FÖRSTASIDAN