7 saker som vi önskar att vi lärt oss i skolan

I bästa fall har du lärt dig allt det här den hårda vägen. I värsta fall har du inte lärt dig det alls. En sak är dock säker: Livet vore bättre om vi vetat detta redan i grundskolan.

Hur ofta har du tänkt att ”det där borde man ju ha fått lära sig i skolan”? För egen del är det så ofta att jag börjat tvivla på om jag lärt mig något alls.

I dag känns det som att en orimligt stor del av mellanstadiet gick åt till att sitta med klassens gemensamma kopia av Encarta 97 och leta information om saker som Medelpads landskapsdjur (skogsharen).

Visst, jag har jobbat som lärare och förstår att det här är ett sätt att lära sig inhämta kunskap – om vad som helst – men varför sådant som landskapsdjur, tegskifte och liggande stolen? Varför inte saker som…

1. Körkortsteori

”Nej, men DET är för komplicerat!” tänker du nu. Samtidigt läste vi om rymden i årskurs två. Rätta mig om jag har fel, men universums eviga expansion känns betydligt svårare att ta in än högerregeln – och betydligt mindre användbar i vardagen.

2. Bostadskö

Skolan (i Stockholm) var superduktig på att ta in ex-knarkare för att berätta skrämselhistorier om att ”det börjar med en cigg, va, och sen hamnar man på Plattan”, innan de delade ut tishor med texten ”VÅGA säga nej till droger och våld”.

Varför talade ingen om konsekvenserna av att inte ställa sig i bostadskö? DET är nästan en säkrare biljett till att hamna på Plattan (eller åtminstone i kortsiktiga andrahandslösningar med ockerhyra).

3. Skilja fakta från fördomar

Visst, vi snuddade vid källkritik på svenskan och SO:n, men långt ifrån tillräckligt. Och på Livets Hårda Skola verkar källkritiken bytts ut rakt av mot invandringskritik.

Och dagen då Livets Hårda Skola-eleverna skaffade Facebook och började dela artiklar blev det tydligt varför källkritik borde vara ett kärnämne.

sandstedt2

 

4. Att hantera våra pengar

Jag kan rabbla tyska prepositioner i sömnen (aus, bei, mit, nach, seit, von, zu!!!). Men jag kan fortfarande varken budgetera eller motstå ”köp-nu-betala-sen”-erbjudanden (damn you, internet!).

Fram för fler föreläsningar med namn som ”Kung i baren – men sen då?”, ”Pensionsspara, ditt pucko” och ”Fakturor will f*ck you up – betala direkt eller köp inte alls!”

5. Allt om aktier

Genom karaktärer som Spara och Slösa fick vi veta att ”den som spar han har”. Men den som kan investera har ju mer! Varför var inte ”daytrading” en del av SO:n?

6. Jämställdhet

På gympan var ”tjejerna mot killarna” ett välkänt begrepp och sexualundervisningen gick mest ut på att fnissa medan läraren trädde en kondom på en gurka. Det känns som att vi slarvade bort ett viktigt ämne här.

7. Lifehacks

I dag får vi dem från Internet, men kunskapen fanns ju redan då. Varför finns inte en hel kurs, där vi lär oss livets alla genvägar? Från ”så skalar du en hel hink potatis på några sekunder” till ”luktfria sneakers med en tepåse” och ”du har skalat bananen fel hela livet”. Läxan: Filma de hacks du prövar hemma och lägg upp på Youtube. Flest följare vid terminsslutet får högst betyg.

LÄS OCKSÅ: 10 sjukt fula saker vi gjorde i skolan men som våra föräldrar vägrar slänga