13 kvinnor som försökt göra världen till en bättre plats

1. Malala Yousafzai

Redan som 15-åring propagerade pakistanska Malala Yousafzai, 17, för att flickor skulle få gå i skolan i den talibantrogna Swatdalen. Hösten 2012 utsattes hon för ett mordförsök på grund av sina åsikter men talibanerna skrämde inte den engagerade flickan och hon har fortsatt sin kamp för att alla barn ska ha rätt till utbildning. I december tilldelades hon Nobels fredspris som den överlägset yngsta pristagaren någonsin.
Tack för att du är så orädd och fortsätter kämpa för andra, Malala!
2. Emma Watson

Många såg Emma Watson, 24, som en modeintresserad barnskådis. Döm då om världens förvåning när skådespelerskan i höstas ställde sig i FN:s talarstol och propagerade för feminism. Sedan dess har hon varit en stark profil i kampen för rättvisa mellan könen.
– Jag vill att män axlar det här ansvaret. Så att deras döttrar, systrar och mödrar slipper fördomar men även att deras söner får lov att vara känsliga och mänskliga, sa hon bland annat i FN.
Tack Emma, för att du hjälper till att ta bort stämpeln om att feminister är manshatare och påpekar att jämställdhet berör båda könen!
3. Fredrika Bremer

Författaren Fredrika Bremer (1801-1865) ses av många som den svenska kvinnorörelsens grundare och hennes banbrytande bok “Hertha” blev startskottet för att ogifta kvinnor skulle myndigförklaras vid 25 års ålder.
Tack Fredrika för att du gick emot din tids föreställningar om hur en kvinna skulle vara och gjorde livet lättare för kommande generationer!
4. Rosa Parks

När Rosa Parks (1913-2005) den 1 december 1955 vägrade lämna sin sittplats till en vit bussresenär blev hon en symbol för de svartas kamp i USA. Även om aktionen inte var den första i sitt slag resulterade den i att USA:s högsta domstol fastslog att det stred mot grundlagen att segregera människor i kollektivtrafiken.
Tack Rosa för att du hjälpte till att förändra situationen för svarta amerikaner!
5. Astrid Lindgren

Författaren Astrid Lindgren (1907-2002) stod inte bara på barnens sida, utan engagerade sig även i såväl djurrätts- som flyktingfrågor. Hennes böcker genomsyras av hennes syn på barnen som det viktigaste vi har och hon visade tydligt att barnen var värda all respekt. Den orädda och självständiga Pippi Långstrump har blivit en idol för många barn genom åren och är ständigt aktuell.
– Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig en bambukjol och genast blir till negerkung… Tiderna har ändrats och idag hade jag inte gjort honom till det. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat, kommenterade författaren sitt omdebatterade ordval redan 1970.
Tack Astrid för att du har spridit visdom och läsglädje till generationer av barn över hela världen!
6. Zofia Nalkowska

Polska Zofia Nalkowska (1884-1954) var inte bara en uppskattad romanförfattare under förra seklets första hälft. Hon anses även vara en av de viktigaste personerna i kvinnorättskampen i Polen.
Tack Zofia för att du vågade stå upp för kvinnors rättigheter i en mansdominerad tid.
7. Wangari Maathai

Wangari Maathai (1940-2011) grundade miljöorganisationen Green Belt Movement och var Kenyas miljöminister mellan 2003 och 2004. År 2004 tilldelades hon Nobels fredspris med motiveringen: “Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter”.
Tack Wangari för att du in i det sista kämpade för att vår jord ska få finnas i många år till!
8. Emily Greene Balch

Det går knappt att engagera sig mer aktivt för fred än vad Emily Greene Balch (1867-1961) gjorde när hon levde. Den amerikanska akademikern och författaren motarbetade exempelvis USA:s inträde i första världskriget, hjälpte flyktingar att få asyl under andra världskriget och blev hedersordförande i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. 1946 tilldelades hon Nobels fredspris.
Tack Emily för att du kämpade för fred på jorden!
9-11. Ellen Johnson Sirleaf, Tawakkul Karman och Leymah Gbowee

År 2011 gick Nobels fredspris till tre kvinnor som på olika sätt medverkat till att försöka skapa fred i världen. Ellen Johnson Sirleaf, 76, blev år 2005 Afrikas första kvinnliga president, då hon tillträdde posten i Liberia. Tack vare henne har kvinnorna i landet fått en viktig förebild och bland annat har hon medverkat till att våldtäkterna i landet minskat.
Ellens landsmaninna, traumaterapeuten Leymah Gbowee, 43, var med och startade Women of Liberia Mass Action for Peace, som bidrog till att det andra inbördeskriget i landet avslutades år 2003.
Journalisten Tawakkul Karman, 36, från Jemen grundade år 2005 gruppen Kvinnliga journalister utan kedjor, vars mål är att främja yttrandefrihet och demokratiska rättigheter. Karman har gjort så att omvärlden har fått upp ögonen för det fattiga Jemen och hon tillägnade fredspriset alla de kvinnor och unga som vågat stå upp mot diktaturen.
Tack Ellen, Leymah och Tawakkul för att ni är sådana inspirerande förebilder!
12. Oprah Winfrey

Vid första anblick kan Oprah Winfrey, 61, framstå som en gapig programledare som frossar i andras problem. I själva verket är tv-kvinnan engagerad i flera välgörenhetsprojekt och samlade exempelvis in nästan hundra miljoner kronor för att hjälpa utsatta efter Katrinakatastrofen 2005.
Via egna välgörenhetsorganisationen Oprahs Angel Network har hon stöttat icke vinstdrivna organisationer världen över. För att alla donationer oavkortat skulle gå till projekten stod Oprah själv för alla administrativa kostnader. År 2007 grundade hon dessutom en flickskola i Sydafrika.
Tack Oprah för att du inte har glömt din egen fattiga uppväxt och utnyttjar ditt kändisskap till att hjälpa andra!
13. Bayan Mahmoud al-Zahran

Förra året öppnade Bayan Mahmoud al-Zahran Saudiarabiens första advokatbyrå för kvinnor, dit klienter som inte vill anförtro sig åt manliga advokater kan vända sig. Tanken är att hjälpa alla de kvinnor som ingen annan lyssnar på och belysa brott mot kvinnor.
Tack Bayan för att du går emot systemet och försöker hjälpa förtryckta kvinnor!
Vilken kvinna vill du hylla? Diskutera i kommentarsfältet eller på Facebook!
Andra läser också: