10 vanliga myter om BDSM – det är sant och falskt

"Fifty shades of Grey" är här och världen kokar av BDSM-lusta. Men filmen och böckerna har väckt mycket kritik för sin direkt felaktiga bild av sexformen. Vi granskar de 10 vanligaste myterna inom BDSM.

“Fifty shades of Grey” slog ned som en bomb och blommade ut till tantsnuskets moder när boken gavs ut 2011 och senare 2012 i Sverige. Boken har mött mycket kritik, både för sin litterära sida och för sitt sätt att beskriva BDSM.

“Våldtäktskultur”, “våldssex”, “övergreppsglorifiering” är bara några ord som beskrivit titeln där 21-åriga Anastasia tvingas skriva på ett sexkontrakt. Karaktären Mr Grey manipulerar henne att gå över sina gränser, drogar henne med alkohol och respekterar inte när hon säger nej under sexakterna.

fifty

Scen ur “Fifty shades of Grey” med Dakota Johnson och Jamie Dornan.

Tvärtemot mycket av det som boken berättar om så ska BDSM vara säkert, tryggt och tillfredsställande. De inblandade ska alla vara med på noterna och ta hand om varandra. Detta gäller även efter sexakterna för att de ska kunna återgå till sitt normala sinnestillstånd och ta sig ur sina respektive roller.

Vi har samlat de tio vanligaste myterna om BDSM:

1. “Folk som utövar BDSM misshandlar varandra!”

BDSM1

Via: Giphy

FALSKT. Slag och våld är något man kommer överens om innan och det tillhör då leken. Det är hårfina gränser och därför gäller det att de medverkande vet vad som gäller och vilka regler som ska följas.

Det har alltså inget med misshandel att göra utan att lämna ut sig själv till njutning via smärta.

2. “Den undergivna har ett extremt dåligt självförtroende.”

FALSKT. Det kanske kan tyckas så för utomstående och för dem utan insikt i vad BDSM verkligen är.

Det är mycket vanligt att den som är undergiven i en sexuell BDSM-relation ofta är den som i vardagen annars har mycket makt och ansvar. Detta är ett sätt för personen att få släppa på kontrollen för en gångs skull.

3. “Alla som sysslar med BDSM gillar smisk.”

BDSM3

Via: Giphy

FALSKT. Nog för att smisk och flogging är en av de vanligast förekommande lekarna under en BDSM-akt – men långt ifrån alla varken gillar eller tänder på det.

Vill man testa flogging bör man plugga på lite innan då det finns väldigt ömtåliga delar på kroppen som ska hanteras med största försiktighet under leken.

4. “Gillar du BDSM är du inte riktigt korrekt funtad.”

BDSM4

Via: Giphy

FALSKT. Förstås inte sant. Men fram till 2009 så stämplades BDSM-utövare, ihop med bland annat transvestiter, som sjuka av Socialstyrelsen. Årsskiftet 08-09 togs de diagnoserna bort.

“De här diagnoserna stammar från en tid då allt annat än heterosexuell missionärsställning sågs som sexuella perversioner”, sa Lars-Erik Holm, generaldirektör Socialstyrelsen, till DN i samband med det efterlängtade beslutet.

5. “BDSM handlar om både fysiska och psykiska sexuella kontakter.”

BDSM5

Via: Giphy

SANT. Hjärnan är det starkaste sexuella organet vi har. BDSM experimenterar med både fysiska och psykiska aspekter inom den sexuella njutningen. Det ger även de aktiva möjlighet att kliva utanför de gränser som samhället sätter.

6. “Det är bara att köra på!”

BDSM6

Via: Giphy

FALSKT. Det här är väldigt viktigt och värt att poängtera extra hårt. Kommunikation är A och O innan man ger sig in i dessa lekar – det finns inget som heter “Det är bara att köra på”. Parterna måste vara införstådda med vad som är okej och vad som inte är okej.

7. “BDSM blir allt vanligare.”

BDSM7

Via: Giphy

SANT OCH FALSKT. En sanning med modifikation. De som redan utövar BDSM vet att det som sker i böckerna inte är i enlighet med den verkliga BDSM-kulturen. Böckerna romantiserar denna form av njutning och det finns flera fel och myter som inte stämmer i varken böckerna och filmatiseringen.

Om man däremot menar att BDSM blir allt vanligare i och med “Fifty shades of Grey” så är svaret ja – även om många inte riktigt vet vad de sysslar med.

8. “Det finns regler inom kulturen som måste följas.”

BDSM8

Via: Giphy

SANT. Om du till exempel vet ett par som lever ut en dominant/undergiven relation så ska du alltid tala till den dominanta först. Om ett par är med under en sexakt under ett sexparty så ska du aldrig hoppa in om du inte blivit inbjuden att medverka. Och vet du inte vad som försiggår ska du fråga någon.

9. “Att binda fast någon är väl inga konstigheter.”

BDSM9

Via: Giphy

FALSKT. Nej, att binda någon på ett säkert sätt kräver kunskap. Både om hur man binder och även hur hårt och olika sätt. För den nyfikne finns det kurser att gå för att få kunskapen som oftast går under namnet shibari.

10. “Den undergivna har ingen kontroll alls”

BDSM10

Via: Giphy

FALSKT. Det här är kanske den viktigaste punkten och den som de flesta får om bakfoten – det är den undergivna som har kontrollen. All kontroll.

Den dominerande måste hela tiden vara mån om att den hen dominerar har det bra. Det är även det den dominerande går igång på. Hen ger den undergivna, på dennes villkor, sexuell njutning. Den undergivna kan när som helst avbryta och alla lekar ska ha ett stoppord som alltid ska respekteras – alltid.

BDSMTOP

Via: Giphy

Några andra tips på vägen:

Var rädda om varandra och om era kroppar. Se till så ni inte skadar varandra och att blodtillförseln inte stryps vid bondage och/eller stryptag.

Använd redskap som är lätta att ta loss om något oförutsett sker. Och ha en kniv eller sax nära till hands så att rep och annat kan lossas snabbt.

Tala med varandra innan så ni vet hur hårt det får bli, hur långt ni kan gå. Ska kondom användas? Var får den dominante, om det är mannen, komma, i munnen, ansiktet och så vidare.

Kombinera inte BDSM och alkohol. Det är en kombination som kan bli farlig då signaler kan uppfattas fel och omdömet inte är lika bra som i nyktert tillstånd. 

Happy sexing!

SENASTE NYTT!