Prinsessan Sofia om framtiden med prins Carl Philip

Prinsessan Sofia avslöjar nya projektet med prins Carl Philip: ”Jätteviktigt”
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip kämpar hårt för att motverka näthat.
Nu berättar hon exklusivt för Hänt om prinsparets framtida projekt.
Annons

Prinsessan Sofia, 34, och prins Carl Philip, 40, brinner för att motverka näthat bland framför allt barn och unga. 2015 startade de en egen stiftelse för att öka förståelse och respekt för de som har dyslexi, men också med målet att förändra klimatet på internet till det bättre.

Prinsparets rapport om näthat

För några veckor sedan presenterade prinsparet en rapport om näthatet bland unga där över 100 berättelser samlats. Tillsammans med barn, unga och experter inom området kom också förslag på hur man kan stoppa näthatet.

Annons
Annons

– Vi känner så otroligt starkt att det inte får normaliseras, det måste stoppas och det vill vi göra tillsammans med alla andra, sa prinsessan Sofia då i sitt tal.

De uppmanade bland annat föräldrar att våga prata med sina barn om problemet och att framför allt lyssna på barnens berättelser. Och de vill att man börjar motverka näthatet redan tidigt i åldrarna.

Lanserade hashtaggen #viberättar

De lanserade även hashtaggen #viberättar under stiftelsens hemsida.

#viberättar är en sajt för alla barn och unga som varit med om något som inte känns ok på nätet. Har du blivit utsatt för hat, hot, kränkningar, trakasserier eller något annat jobbigt? Här kan du berätta din historia.” står där att läsa.

Annons

Man är helt anonym och tanken är att berättelserna ska få vuxna och samhället att förstå hur hårt klimatet kan vara på internet.

”så att vi kan arbeta för förändring. Samtidigt hjälper du andra som också varit med om jobbiga saker att förstå att de inte är ensamma.”

Prinsessan Sofia delade ut pris på Årets nätängel

När det nyligen var dags för tillställningen Årets nätängel var prinsessan Sofia självklart på plats. Hon delade ut stiftelsens hederspris i kategorin barn och ungdomar, som i år gick till 16-åriga Hanna Varmaz.

I en exklusiv intervju med Hänt berättar prinsessan Sofia varför det är viktigt för henne att närvara på tillställningen.

Annons

– Det är en viktig kväll. Det är ett av våra största samhällsproblem med internet och hur klimatet ser ut där. Vi måste alla kraftsamla för att göra någonting, så det är jätteviktigt, säger hon till Hänt.

Kommer det fler initiativ som #viberättar från prinsparet framöver?

– Absolut, det kommer flera!

FOTO: TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…