Hovets besked om prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2019

Hovets besked: Därför är det oklart om prinsessan Madeleine närvarar på Nobelfesten
I veckan avslöjades att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset.
Beskedet kan också påverka Madeleines och Carl Philips arbete för att representera kungahuset.
Nu uttalar sig hovet om prinsessan Madeleines närvaro på Nobelfesten.
Annons

Prinsessan Madeleine, 37, bor sedan förra sommaren i Florida i USA med maken Christopher O´Neill, 45, och barnen Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1. I september uttalade sig prinsessan Madeleine om kritiken hon fått för att hon inte representerar Sverige och kungafamiljen i samma utsträckning som övriga familjen.

Annons

– Det kanske man blir ledsen för, men å andra sidan så har jag ju inte den rollen heller, sa hon då till Svensk Dam.

Under måndagsförmiddagen den här veckan kom så ett överraskande besked från Kungahuset. I en kommuniké meddelades att kung Carl Gustaf, 73, tagit beslutet att prinsessan Madeleine och prins Carl Philips, 40, barn inte längre kommer fortsätta tillhöra kungahuset.

Annons

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

Det oväntade beskedet kommenterades också av prinsessan Madeleine på hennes Instagramkonto.

Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev hon till en bild på sig själv och sina tre barn.

Annons

I samband med beskedet berättade riksmarskalk Fredrik Wersäll att det inte bara är de fem barnen som påverkas. Även förväntningarna på prins Carl Philip och prinsessan Madeleine kan komma att minska i framtiden och därmed väntas de även få färre officiella uppdrag.

Nobelfesten närmar sig

Sist prinsessan Madeleine var i Sverige var under Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Då berättade hon om boken Stella och hemligheten som Madeleine skrivit tillsammans med Karini Gustafson-Teix. Efter en några dagar lång Sverige-visit återvände hon till USA.

I december är det dags för en av årets kunglighets-tätaste festligheter: Nobelfesten i Stockholm. Men huruvida prinsessan Madeleine kommer att närvara vid Nobelfesten är än så länge oklart.

Annons

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar för Hänt varför de dröjer med beskedet.

– Det vet vi inte ännu. Som alla tidigare år kommer vi lägga ut på hemsidan när vi vet vilka som kommer att närvara på Nobelfesten. Anledningen till att vi inte gör det tidigare är att det kan bli ändringar och då blir det så mycket fokus på det, säger Margareta Thorgren.

FOTO: TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…