Efter kungens beslut – här är prinsessans Sofias nya jobb

Prinsessan Sofias nya jobb
Sedan en månad tillbaka ingår inte Prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn i kungahuset.
Beslutet kring barnen påverkar även föräldrarnas roll – och redan nu har prinsessan Sofia ett nytt jobb.
Annons

För en månad sedan meddelade hovet att kungen beslutat att flera av hans barnbarn inte längre ska ingå i det svenska kungahuset. Beslutet gäller prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn.

Annons

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skrev hovet på kungahusets hemsida.

Annons

Beslutet togs emot väl av Carl Philip, Sofia och Madeleine som alla välkomnade förändringen för sina barn. Alla tre kommer dessutom själva påverkas av beslutet – något som prinsessan Sofia bekräftade i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter.

– Långsiktigt kommer det att bli friare även för oss, förklarade prinsessan Sofia då.

Annons

Beslutet leder alltså till att prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine kommer att få färre kungliga uppdrag och att större ansvar istället kommer att läggas på kronprinsessparet.

Prinsessan Sofias nya jobb

Och redan nu har en stor förändring för Sofia hänt. Prinsessan har nämligen fått ett nytt jobb – som styrelseledamot i Skandias oberoende stiftelse Idéer för livet, vilket Svensk Dam rapporterat om.

Annons

– Jag har sedan länge ett stort engagemang för barn och unga och har följt det viktiga arbete som Idéer för livet gör. Stiftelsen stöttar viktig forskning kring ungas välmående och jag ser fram emot att bidra till det arbetet, säger prinsessan Sofia i ett pressmeddelande.

Svensk dam skriver att prinsessan kommer att träffa styrelsen fyra gånger per år där hon tillsammans med övriga styrelseledamöter ska ”besluta om vilka lokala projekt, forskningsinitiativ och metodutveckling som ska beviljas stöd”.

– Det är oerhört glädjande att prinsessan Sofia kommer att vara en del av styrelsen för Idéer för livet. Prinsessan har ett stort engagemang i frågor som stiftelsen arbetar med och hennes kunskap kommer att vara viktig för att utveckla verksamheten. Vi lägger nu ytterligare fokus på forskning och effektmätning av förebyggande insatser för barn och unga, säger Stina Liljekvist, ordförande för Idéer för livet.

FOTO: TT/Karin Törnblom

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…