Josefin Nilsson hittades död av sin syster: ”Hon lade sig och vilade och vaknade aldrig upp”

Josefin Nilsson hittades död av sin syster:
Den svenska sommardagen personifierad. Josefin Nilsson var vacker och ljuv men med ett stort stråk av vemod.
Annons

Gotländska sångfågeln Josefin Nilsson är död. Hon blev 46 år gammal. Enligt hennes vän Thomas Sundström vid Länsteatern på Gotland hade Josefin kommit hem efter morgonpromenad med sin syster Marie och hund och gick till sin säng för att vila en stund.

Annons

–Hon gick och lade sig på sängen och vaknade inte upp. Så vi vet inte vad det var i kroppen som sa ifrån.

Han beskriver hur Marie hittade sin lillasyster livlös i sängen.

– Hon tillkallade ambulans och försökte göra allt det man ska göra, men hon var borta redan då. Det gick snabbt, det var inget utdraget förlopp. Jag visste att hon hade fysiska problem, men inte på den här nivån att vi trodde att hon skulle försvinna från oss. Vi skämtade mycket om livet och döden när vi repeterade.

Josefin Nilsson hittades död i sängen av sin lillasyster Marie som hon stod väldigt nära. Foto: IBL
Josefin Nilsson hittades död i sängen av sin lillasyster Marie som hon stod väldigt nära. Foto: IBL

Vännernas minnesord är samstämmiga. ”Stark men samtidigt så otroligt skör”, säger Babben Larsson, 59, till Aftonbladet. ”Jag vet att hon hade en massa demoner inom sig, som hon inte bemötte”, säger Tommy Körberg, 67, i samma tidning.

Att det skulle bli musik och ett liv på scen var givet för Josefin och storasyster Marie Nilsson Lind, 54. Pappa Allan Nilsson, 82, från byn När var Gotlands revykung. 1983 bildade systrarna med kompisarna Annelie Roswall, 51, och Birgitta Jakobsson, 53, gruppen Ainbusk.

Ainbusk Singers slog igenom 1983. Foto: IBL
Ainbusk Singers slog igenom 1983. Foto: IBL

Marie skrev stickiga texter som Josefin tolkade naket och ärligt. Samarbete med Benny Andersson ledde till klassiker som ”Jag mötte Lassie” och ”Älska mej”.

Josefins komiska och dramatiska ådra gav henne även en framgångsrik filmkarriär. Hennes roll mot Björn Kjellman i ”Adam & Eva” gjorde henne än mer folkkär.

På scen lyste Josefin med sin närvaro och röst, privat drabbades hon av återkommande depressioner. Efter att ha hållit sig undan rampljuset i fem år återkom hon förra året och berättade om den tuffa tiden i Gotlands Allehanda:

– Jag har mått dåligt så jävla länge så till slut orkade jag inte mer, ingenting var roligt, inte ens det jag älskade mest av allt, att sjunga och stå på scen, var kul. Psykiskt var jag helt slut.

Josefin Nilsson och Björn Kjellman gjorde succé i filmen "Adam och Eva" 1997. Foto: IBL
Josefin Nilsson och Björn Kjellman gjorde succé i filmen ”Adam och Eva” 1997. Foto: IBL

Kärlekslivet var också turbulent. Under inspelningen av ”Adam & Eva” blev hon och regissören Hannes Holm, 53, ett par. Hon har senare haft relationer med bland andra Anders Lundin, 57, och Örjan Ramberg, 68. Hennes möte med Mikael Persbrandt, 52, en blöt kväll efter Grammisgalan slutade med rattonykterhet för Persbrandt.

Josefin gifte sig och satsade på familjeliv med man, bonusbarn i en villa vid Mälaren. Snart bröt hon upp igen.

– Jag har gått igenom ganska ”heavy” saker privat. Jag föll igenom, kan man säga. Jag bröt upp, lämnade allt och flyttade hem till mamma och pappa i När, berättade hon i Gotland Allehanda.

Benny Andersson tillsammans med Josefin Nilsson. Det var Benny som skrev musiken till populära "Älska mig". Foto: IBL
Benny Andersson tillsammans med Josefin Nilsson. Det var Benny som skrev musiken till populära ”Älska mig”. Foto: IBL

De senaste året på Gotland har tiden gått åt till att läka. Hon var stelopererad i ryggen och bar hatt på grund av håravfall. Josefin flyttade in hos syster Marie, hennes stora stöd.

– När hon sjöng så tog hon hjärtat ur bröstkorgen och delade det med oss, sa Babben Larsson, 59, i sina minnesord.

Den som någon gång hört Josefin sjunga syster Maries text till Benny Anderssons, 69, ljuvliga ”Älska mej” kan bara hålla med.

”Låt mig få komma nära. Se mig för den jag är. Min enda längtan nu och här. Älska mig för den jag är.”

Läs mer:

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…