Annons

Elisabet Höglund ryter ifrån i bildebatten: ”Kaxiga män”Annons


Efter flera svåra olyckor har frågan om äldre i trafiken blivit en het fråga igen. Nu ryter Elisabet Höglund ifrån i debatten: "Det är hälsotillståndet som ska avgöra, inte åldern", skriver hon i SVT.

Elisabet Höglund. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Frågan om äldre är en säkerhetsrisk i trafiken är återkommande. Nu har debatten kommit upp på dagordningen igen efter att flera svåra trafikolyckor inträffat där äldre personer suttit bakom ratten.

Annons

Transportstyrelsens chefsläkare har uttryckt att fler körkort borde dras in för äldre av medicinska skäl och öppnade för att införa återkommande kontroller av äldre bilförare.

Nu ger Elisabet Höglund sig in i debatten med ett inlägg på SVT Opinion.

Höglund menar att diskussionen om äldre som en säkerhetsrisk i trafiken riskerar att överskugga en annan och större riskfaktor. I det här fallet unga män och deras trafikbeteende.

”Det är inte i första hand de äldre bilförarna som ligger bakom dödsolyckorna i trafiken. Det är istället manliga bilförare i åldern 18-25 år”, skriver Elisabet Höglund som menar att ”unga, kaxiga män med höga testosteronnivåer utgör en stor trafikfara”.

Elisabet Höglund hänvisar till en studie som försäkringsbolaget Folksam publicerade 2014 där just unga manliga bilförarna i BMW pekades ut som olycksfåglar i trafiken.

Elisabet Höglund menar att det är självklart att den som drabbats av till exempel demens, allvarlig synnedsättning eller stroke inte ska köra bil. Men det är hälsan och inte åldern som ska avgöra.

”…att generellt förbjuda äldre människor att köra bil, som en del debattörer vill, är inte bara diskriminerande utan också sakligt omotiverat”.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Text: Henrik Högström

Foto: IBL


Annons
Annons


Laddar