Därför lever artisten och maken med skyddad identitet: ”Slängde glödande fimpar på mig”

Därför lever artisten och maken med skyddad identitet:
Artisten Rickard Söderberg utsätts ständigt för hot, hat och attacker på stan. Nu berättar han och maken om sina skyddade identiteter.
Annons

Operasångaren Rickard Söderberg, 42, är inte bara artist, utan även aktivist inom hbtq-frågor. Han står ständigt upp för allas lika rättigheter, syns med regnbågsflaggor och blev 2016 utsedd till ”Årets homo” på QX-galan.

Annons

Men kampen har också ett högt pris. Både Rickard Söderberg och hans make Anders lever ständigt under hot och tvingas därför att ha skyddad identitet och hemlig adress. De bor inte heller på bottenplan längre, utan har flyttat upp till en högre våning. Ofta blir Rickard Söderberg ändå utsatt för grova attacker när han rör sig ute på stan i Malmö där han bor, antingen direkt mot honom eller mot hans ägodelar.

– Ibland när jag blir äggad av folk så tänker jag på hur mycket energi de lägger på det där. De ska först köpa äggen, sen ta sig runt på stan med de små ömtåliga äggen och när de väl ser mig säger de ”åh, där är han!” och kastar. Jag kan inte förstå att människor kan välja att lägga så mycket energi på det. För två veckor sedan slängde de glödande fimpar på mig, säger artisten i programmet ”Anders knackar på”, som sänds ikväll.

De överhängande hoten och attackerna gör också att Rickard Söderbergs make ständigt oroar sig för artisten när han är ensam.

– Jag blir berörd när de bränner upp Rickards cykel eller kletar in den med bajs. Jag vill verkligen inte tänka på vad som skulle kunna hända honom. Jag vill inte ha ett telefonsamtal där någon säger att det har hänt honom någonting. Men jag kan vara orolig för honom ibland när han cyklar hem ensam sent en kväll från operan, säger maken Anders i programmet.

Annons

Men trots sakerna som artisten får utstå, och att hoten ständigt påverkar parets liv, så vägrar Rickard Söderberg att ge sig för hatarna. I stället fortsätter han att kämpa för sina och andras rättigheter – med kärlek.

– Min drivkraft för en annan värld är det jag lever för, det är mitt kall. Jag kan inte oja mig för mycket, inte när det finns folk som utsätts för saker som är tusen gånger värre än det jag får. Och varje gång jag står upp för någonting så märker man att andra också står upp för samma sak och när vi gör det tillsammans så växer vi. För varje person som sprider hat finns det hundra som sprider kärlek, säger Rickard Söderberg och fortsätter:

– En person som hatar kommer ju någonstans ifrån, den kanske är rädd och utrycker det på märkliga sätt. Det enda jag vet är att den personen inte blir mindre hatfull om jag börjar hata den tillbaka.

”Anders knackar på” sänds 20.00 i TV4 ikväll, måndag.

Foto: IBL

Dela på:
Annons
Laddar