Skotjuv på Södermalm stjäl enbart högerskor – här är polisens teori

En okänd skotjuv härjar på Södermalm i Stockholm.
Högerskor har försvunnit från flera olika platser – som nu har börjat dyka upp vitmålade.
För Hänt berättar polisen om sin teori kring det udda brottet.

Först försvann en sko från en yogastudio i Skanstull. Men det räckte inte för skotjuven. I slutet av oktober slog denna till igen och då försvann 15 skor.

15 högerskor.

Detta var lokaltidningen Mitti först med att berätta. Enligt lokalsajtens uppgift har det åtminstone försvunnit 35 högerskor.

– Det var helt klart planerat, man måste ju ha en stor påse. Vi tänkte att det var ett skämt, men vi letade långt och länge och hittade aldrig skorna, säger Maija Ahola, som äger yogastudion i fråga, till Mitti.

Man kan tänka sig att det blev besvärligt för de drabbade att ta sig hem. Brottsligheten spred sig dessutom i samma veva, till Forsgrénska badet vid Medborgarplatsen och Eriksdalsbadet.

Samma ”modus operandi” varje gång – högerskor som försvunnit. Vänsterskon är kvar helt själv.

Polisens teori kring gärningspersonen

Nyligen rapporterade Mitti att det plötsligt börjat dyka upp vitmålade högerskor på olika platser i Stockholm.

– Vad sjukt. Den orangea tofflan är min kollegas, som höll i passet när skorna stals, säger Maija Ahola till Mitti.

Polisinspektör Jan Nilsson, kommunpolis på Södermalm konstaterar att polisen totalt fått in två anmälningar om de stulna försvunna högerskorna.

Vilken blir polisens roll i det här?

– Det har alltså upprättats två anmälningar, men det inleddes ingen förundersökning eftersom det inte fanns några som helst spår efter vem som kunde ha begått det här brottet. Det fanns inga vittnesuppgifter, spår eller signalement. Om det inte kommer in några tips har vi inga uppslag på vem som gör det här, säger John Nilsson till Hänt.

– Varken jag eller någon utav kollegorna har hört om något liknande, fortsätter han.

Tror ni att det är ett konstprojekt?

– Hade man frågat mig innan de här skorna började dyka upp som man ser nu. Då hade jag tänkt att det rörde sig om dumheter. Nu lutar det åt att det är ett ”happening” eller ett konstprojekt får man väl säga. Det ligger i farans riktning, eller vad man ska säga, säger John Nilsson.

LÄS MER: Läraren visade sig vara kannibal – åt upp sin dejt

Han tycker att man ska höra av sig till polisen om man ser eller hör något som man kan koppla samman med denna händelse. Konstprojekt eller inte så är det fortfarande ett brott att stjäla högerskor.

– Det är några som fick gå hem med bara vänsterskon och det är inte så trevligt. Det är riktigt, det är stöld.

Christoffer Carlsson, kriminolog och kriminalförfattare, kommenterar den märkliga händelsen på SVT:s nyhetssajt. Men detta innan skorna hade börjat dyka upp.

Man hoppas ju att de får tag i den som gjort det, så att man kan få ett svar. Om det nu blir ett så meningsfullt svar, jag är själv tveksam, sa han då.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterska åtalas för mord på 8 bebisar

LÄS OCKSÅ: Suzannes tvillingar nära dö vid födseln – så lever de i dag 5 år senare

Foto: TT.