Annons

7 regler kring julklappar ALLA borde följa!Annons


Finns det något värre än när det blir tjafs om klappar, kvitton och "rättvisa" på jul? De här reglerna borde verkligen alla följa.

Den amerikanska presentexperten Leah Ingram har listat ett par punkter till vuxna för en enklare julklappsutdelning, följ dem gärna för att undvika pinsamma och jobbiga situationer.

1. Ge bara dem du känner väl

Tänk inte: ”Du ger, därför ger jag”. Fundera i stället över er relation. Har det gått mindre än ett år sedan ni sågs senast? Gav ni varandra födelsedagspresenter? Om svaret är nej på båda frågorna kan du med gott samvete stryka personen från din julklappslista.

Annons

Present

2. Köp inte för dyrt

Extravaganta presenter kan få mottagaren att känna sig förminskad för att han eller hon själv inte har köpt, eller inte har ekonomi för att köpa, lika dyrt. Presenten kan uppfattas som ett tecken på att du förväntar dig en dyr gåva i gengäld. Det lilla uppskattas ofta mer.

Present

3. Inkludera alltid kvittot

Varför göra det onödigt svårt för mottagaren om denne skulle behöva byta gåvan på grund av fel storlek eller redan har prylen? Nej, undvik ömsesidigt sårade känslor genom att alltid inkludera ett kvitto till presenten.

Present

4. Köp till par i stället för två individer

När någon lever i en relation är det helt okej att köpa en gåva till paret i stället för till varje individ. Om du inte känner den ena tillräckligt väl för att trolla fram en lyckad julklapp kan denna regel vara till stor hjälp. Den gemensamma presenten är också en gest som visar att du stöttar deras relation.

Present

5. Uppskatta tjänster genom extra betalning

Ibland vill vi önska vår frisör, hundvakt eller barnvakt en god jul men har inte tid att köpa en passande present, eller vet inte ens vad som skulle passa. En bra tumregel är då att i stället lägga till några slantar på betalningen för tjänsten och säga: ”God jul från mig till dig!”.

Present

6. Det är okej att ge vidare

Att ge en present vidare som vi fått av någon annan är inte bara okej, det är till och med smart, menar etikettexperter. Ljus, servetter, chokladkartonger och vinflaskor är perfekt lämpade gåvor för detta. En varning dock: Nyckeln till god återgivning är att ta bort alla spår av den ursprungliga givaren – och att hålla reda på vem man fått vad av!

Present

7. Återgälda eventuellt till nyår

Om du sitter med en julklapp från en person som du verkligen inte trodde du skulle få något av, och du faktiskt uppskattar presenten, kan du använda nyår som återgäldning. Överlämna då en flaska champagne eller dylikt med en lapp där du tackar för gåvan och önskar ett gott nytt år!


Av: Margaretha Malmgren
H/T: Allas
Foto: Shutterstock

Annons


Annons


Laddar