10 viktiga saker du måste veta om du känner någon med depression

10 viktiga saker du måste veta om du känner någon med depression
Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) lider över 350 miljoner människor i världen av depression. Sannolikheten att någon i din närhet är drabbad är alltså ganska hög. Men fortfarande är depression en sjukdom som vi inte gärna talar om. Därför är det väldigt viktigt att du har koll på det här.
Annons

1. Det syns inte alltid utanpå

Att vara deprimerad behöver inte innebära att man låser in sig i sitt rum och har noll kontakt med omvärlden. Många som lider av depression är väldigt skickliga på att dölja det från andra. En person som fungerar väl i samhället kan i själva verket må fruktansvärt dåligt.

Annons
depression-kristian-nygard
Kristian Nygård

2. Man blir otroligt trött

Den som är deprimerad har ofta väldigt lite ork. Att konstant dölja sitt psykiska tillstånd inför kollegor och vänner är otroligt energikrävande, trots att man kanske sover mer än man brukar. Men det är sällan man känner sig utvilad, eftersom depression kan orsaka sömnstörningar med flera uppvaknanden per natt.

depression
Giphy

3. Allt är en kamp

Att ligga i sängen hela dagen betyder inte att man är lat. För en deprimerad person kan vardagliga sysslor som att gå upp på morgonen eller ta en dusch kännas som oövervinneliga hinder. Skuldbelägg därför inte din vän när hen inte orkar hitta på något. Glöm inte bort att depression är en sjukdom – inte en ursäkt.

isbjorn 2
Giphy

4. Depression är mer än att bara vara ledsen

En vanlig missuppfattning är att depression betyder att man är ledsen. Punkt slut. Det är visserligen en del av sjukdomen, men depression täcker ett brett spektrum av känslor. I perioder känner många ingenting alls. Man är avtrubbad, helt enkelt.

depression-4 2
Anna Borges

5. Det går inte att bara ”rycka upp sig”

Skulle du be någon som precis amputerat ett ben att börja gå igen? Nä. Samma sak gäller vid depression. Att uppmana en drabbad att sluta vara deprimerad och rycka upp sig skapar bara skuldkänslor och ångest. Det är viktigt att inte förminska din väns känslor, även om det inte finns något särskilt skäl till varför hen mår dåligt.

depression-2
Robot Hugs

6. En bra dag betyder inte att man är botad

Att din vän verkar glad och uppåt innebär INTE att depressionen har försvunnit. För många går sjukdomen i perioder – vissa dagar är bättre än andra.

7. Deprimerade personer är inte själviska

Bara för att man är deprimerad betyder det inte att man slutat bry sig om andra. Tvärt om. Deprimerade personer vet hur det är att vara på botten – och det sista man vill är att någon annan ska må lika dåligt.

robin-williams

8. Ta ALLTID självmordstankar på allvar

Avfärda aldrig din väns självmordstankar. Det är ofta ett sätt att be om hjälp från omgivningen och behöver inte innebära att personen faktiskt vill ta sitt liv. Men det är viktigt att ta det på allvar och prata om det.

hugs 2
Pinterest

9. Deprimerade personer är inte svaga

Tvärt emot vad många tror så är deprimerade personer vare sig trasiga eller svaga. Att ta sig ur en depression och söka efter lösningar och svar i själens mörkaste vrår kräver en enorm viljestyrka.

freud

10. Det beror inte på dig

För många som lever i en nära relation med någon som är deprimerad uppstår ofta en känsla av hjälplöshet. Vad gör jag för fel? Varför hjälper ingenting? Du måste förstå att det inte handlar om dig. Det är ingen som kräver att DU ska få din vän att tillfriskna. Det viktigaste är att finnas där. Bokstavligt talat. Håll din vän sällskap. Din närvaro gör skillnad!

kattkram
Giphy

Lider du av depression eller vill du som anhörig ha mer information om sjukdomen? Kika på de här länkarna.

 

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…