LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Viktilska mot Therese Lindgren efter ärliga videon: ”Besviken på dig”

27 okt, 2017 
Malin Ljung
I en video på sin Youtube-kanal berättar profilen Therese Lindgren om sin viktpendling och om hur mycket hon väger just nu. Klippet har fått en del tittare att reagera kritiskt. "Ett fåtal människor har oroat sig över att unga eventuellt skulle missuppfatta videon", skriver Therese Lindgren i ett mejl till Hänt.
Annons

Youtube-stjärnan Therese Lindgren, 30, är en av Sveriges största influencers med över en halv miljon prenumeranter och nästan 300 miljoner visningar på sina videos. På Instagram har hon dessutom över 800 000 följare. Hon har också länge varit öppen kring sin psykiska ohälsa, både i sina videos och i sin debutbok ”Ibland mår jag inte så bra”, där hon bland annat har berättat om sin depression, ångest och sina panikattacker.

Therese har flera gånger hyllats för sin öppenhet, men efter att hon i sin senaste video, döpt till “Vlogg: Min vikt”, berättar om sitt viktpendlande de senaste två åren, rasar följarna. I klippet redogör Youtube-stjärnan för exakt hur många kilon hon gått upp och ner de senaste åren, hur mycket hon vägde som minst, hur mycket hon vägde som mest, samt hur mycket hon väger idag.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Videon har på mindre än 20 timmar setts över 300 000 gånger och i kommentarsfältet diskuterar nu en del barn sina egna vikter, med frågor till Therese som:

Annons

”Vad är normalt att väga när man är 11-12 år, vill vara anonym, undrar för att du pratar om din egna vikt?”.

Och kritiken har inte låtit vänta på sig. Både på Youtube och på Instagram har Therese Lindgren nu fått ta emot kommentarer från upprörda följare och vuxna som menar att hennes video bidrar till ätstörningar och självhat.

“Så besviken att du lägger upp den här videon. Den bidrar inte till något mer än självhat, vikthets, kroppshat, ångest, ätstörningar osv. Idag, efter att ha sett videon, har jag fått kämpa så jävla hårt för att inte falla in i det mörkret där jag hatar mig själv och min kropp av hela mitt hjärta. Tack för det”, skriver en följare.

“Titta på alla kommentarer från 11-13-åringar som frågar om sin vikt. Detta leder till ätstörningar och vikthets. Jag är glad att 13-åriga jag som led av ätstörningar slapp se sånt här, för det hade varit förödande. Hoppas verkligen du tänker till”, skriver en annan.

Annons

“Snälla Therese ta bort din senaste vlogg om vikt!! Barn ska inte undra om dom verkligen duger för att dom jämför sig med dig. Och det är tyvärr så det blir om man pratar om vikt!”, skriver en tredje.

“Trodde du visste bättre än att posta din senaste video. Är uppriktigt besviken!”, skriver ytterligare en.

I ett mejl till Hänt skriver Therese Lindgren att det inte är “många” som har reagerat kritiskt och hon står också fast vid att hon tycker att det är viktigt att kunna prata om sitt förhållande till mat offentligt.

”Det stämmer inte att “många reagerat kritiskt” på min senaste video. Ett fåtal människor har oroat sig över att unga eventuellt skulle missuppfatta videon. Detta är dock ingen befogad oro då 90% av mina tittare är över 18 år, vilket jag givetvis var väl medveten om när jag filmade och publicerade min video. Efter att videon publicerats har jag mottagit tusentals stöttande kommentarer och hundratals mail från personer som kan relatera till mina erfarenheter, och som tackar mig för att jag vågar dela med mig av det här tabubelagda ämnet. De verkar särskilt uppskatta att jag i videon pratar positivt om olika kroppsstorlekar utan att antyda att det ena eller andra skulle vara oönskat eller fel”, skriver hon i mejlet till Hänt och fortsätter:

Annons

“Många uttrycker också i kommentarerna att det råder stor brist på personer över 30 år som offentligt pratar om ett destruktivt förhållande till mat, vilket spär på bilden om att mat-relaterade problem är något som hör ungdomen till, vilket gör att denna grupp känner sig än mer stigmatiserad. Vidare har lärare och organisationer som jobbar med kroppspositivism kontaktat mig med föreläsningsförfrågningar. Att hänvisa till tre oroliga kommentarer när videon i skrivande stund har drygt 2000 kommentarer är oroväckande missvisande.”

Foto: IBL

Annons