LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma LehtosaloEurovision Song Contest
Festis marknadsföring banner

Lill Lindfors i storbråk om dokumentärfilm

08 aug, 2017 
Hänt
Artisten Lill Lindfors har hamnat mitt i hetluften. Bråket handlar om en SVT-dokumentär som handlar om stjärnans långa karriär. Nu kan filmen visas i en annan kanal än SVT – något Lill Lindfors inte gillar. "Det skulle jag känna mig obekväm med", säger hon till Expressen.
Annons

Det är dokumentärfilmaren Johan Asplund som de två senaste åren har jobbat med dokumentärfilmen om en av våra största stjärnor. Lill Lindfors, 77, har själv ställt upp på intervjuer och Johan Asplund har dessutom pratat med en rad andra personer för att kunna skapa ett porträtt av artisten.

Johan Asplund har arbetat med filmen på uppdrag av och i samarbete med SVT. Dokumentären lämnades till SVT i december förra året, och skulle enligt Expressen sändas i januari i år. Men i sista stund togs den bort från tv-tablån, eftersom det enligt Lill Lindfors saknades delar i filmen. Ambitionen var då att färdigställa produktionen under 2017, enligt Expressen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Men så har det inte blivit, och regissören Johan Asplund är upprörd över det. Enligt honom stoppade SVT filmen efter påtryckningar från Lill Lindfors efter att hon sett den färdiga filmen. Men artisten står fast vid sitt ord.

– Det fattades delar i den här dokumentären, så den ska kompletteras, säger hon till tidningen.

Annons

Enligt Lill Lindfors har det förts fortlöpande diskussioner om det fortsatta arbetet under våren, men hon säger att det inte i nuläget finns något tidsperspektiv på när filmen ska vara klar.

Men Johan Asplund har en annan syn på det, och menar att det i stället rör sig om att Lill Lindfors inte gillar bilden av sig själv som visas i filmen.

– Det är först när hon får se sig själv i en mer balanserad dager än bara beundran, som hon inte pallar med. Det är inte så att det här är en reklamfilm för Lill Lindfors från början, utan det är en film som handlar om vem det här faktiskt är, och det ser man väldigt tydligt i den här filmen, säger han till Expressen.

Johan Asplund säger att han inte har hört av Lill Lindfors sedan i mars och att allt arbete med dokumentären ligger nere. Han är också starkt kritisk till SVT, och menar att kanalens beslut att stoppa filmen skadar hans trovärdighet i branschen. Enligt Johan Asplund innehar SVT rättigheterna till dokumentären fram till 2019, därefter är det han som tar över dem. Då är det inte omöjligt att han säljer filmen till någon annan kanal – något som Lill Lindfors inte gillar.

– Det skulle jag känna mig obekväm med, säger hon till Expressen.

I ett mejl till Expressen kommenterar Mikael Österby, programchef på SVT Fakta, det hela så här: “Lill vill göra kompletteringar. Det är inte ovanligt att projekt blir sena och sändningstider ändras eller skjuts fram”.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 Text: Minna Wallén Widung

Annons